Το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών

imagewΤο Υπουργείο Υγείας προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο και τη σημαντικότητα της παροχής κλινικού έργου, αλλά και της λοιπής επιστημονικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του τη Δευτέρα, στην Τελετή Ορκωμοσίας των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξέλιξη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία αναμφίβολα θα ενδυναμώσει τη λειτουργία των Ιατρικών Σχολών σε θέματα που άπτονται της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και θα επιτρέψει την ανάπτυξη περαιτέρω αμοιβαία επωφελών συνεργειών και βέλτιστων πρακτικών, πάντοτε με τελικούς αποδέκτες τους ασθενείς.

«Την ίδια στιγμή, εστιάζοντας στην εξωστρεφή προσέγγιση που συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την απασχόληση, η εν λόγω προσπάθεια δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που από τη μια θα επιτρέψουν την επαγγελματική ανέλιξη των ιατρών και από την άλλη ελαχιστοποιούν την απώλεια επιστημονικού και πνευματικού δυναμικού από τα εγχώρια Ιατρικά Κέντρα», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σχεδόν παράλληλη εξέλιξη και ανάπτυξη Σχολών Ιατρικής στην Κύπρο, με την εφαρμογή του μεγαλύτερου κοινωνικού επιτεύγματος στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπογράμμισε, που είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Σαν αποτέλεσμα τούτου, συνέχισε, «ενδυναμώθηκε η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την ιατρική πράξη και την κλινική άσκηση, επιτρέποντας πρόσθετες δημιουργικές συνέργειες των Ιατρικών Σχολών με το Υπουργείο Υγείας, τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, αλλά και με εξειδικευμένα ινστιτούτα, στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ».

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ενισχύεται πρώτιστα η στοχευμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου να καταστήσουμε την πατρίδα μας Κέντρο Ιατρικής Εκπαίδευσης», ενώ, θέτοντας το προσωπικό και τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή δράσης, όπως σημείωσε, «αξιοποιείται αποτελεσματικά η εμπειρογνωμοσύνη, αλλά και το ερευνητικό έργο που παράγουν, με επίκεντρο τη φροντίδα του ασθενή».

Αναφερόμενος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως αυτή είναι οργανωμένη στη βάση των επιτυχημένων μοντέλων ανάπτυξης άλλων προηγμένων στον τομέα χωρών και στελεχωμένη από διακεκριμένους στην ειδίκευσή τους ακαδημαϊκούς, και «διαθέτοντας σύγχρονες επιστημονικές υποδομές, αποτελεί σταθμό στα εκπαιδευτικά και ιατρικά δρώμενα της πατρίδας μας».

«Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός πως, μέσα  από την άρτια διδασκαλία που προσφέρει τόσο στα προκλινικά όσο και τα κλινικά έτη, έτυχε της αναγνώρισης και πιστοποίησης, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, από τον Οργανισμό World Federation for Medical Education», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «είναι ακριβώς για αυτούς τους λόγους και αναγνωρίζοντας την επιστημονική επάρκεια, την καινοτομία και την αριστεία που διέπουν τη δομή και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ενισχύουμε ποικιλοτρόπως τη λειτουργία της».

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντάσσεται και η απόφαση για στελέχωση της Ιατρικής Σχολής, με επτά νέες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού το 2019 και άλλες έξι για το 2020, ενώ μόλις στις 14 του τρέχοντος μηνός, όπως σημείωσε, υπεγράφη ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστήμιου Κύπρου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για την παροχή κλινικού έργου στα δημόσια νοσηλευτήρια από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα πράξει «ό,τι επιβάλλει το καθήκον και η υποχρέωση» του προς τους πολίτες, ώστε «το συντομότερο δυνατόν να υπερβούμε τις σκοπιμότητες που είναι αντίθετες από τον Όρκο του Ιπποκράτη και το καλώς νοούμενο συμφέρον της υγείας και του λαού».