Έτοιμο το εμβόλιο κατά κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Υφ. Αμυνας της Ρωσίας

 Ο Βλαντιμίρ Νικοφόροφ, επικεφαλής ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Ιατρικής Βιολογικής Υπηρεσίας και Προεδρεύων σε μολυσματικές ασθένειες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Pirogov, είπε ότι  θα χρειασθούν  18 μήνες για να είναι βιώσιμο το εμβόλιο

 

 imagewΤο πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού , στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Γκαμαλέι, είναι έτοιμο, ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.

“Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Τη στιγμή της έξαρσης, όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό, ένοιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμο”, δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορωνοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με τη συμμετοχή 43 εθελοντών.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Νικοφόροφ, επικεφαλής ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Ιατρικής Βιολογικής Υπηρεσίας και Προεδρεύων σε μολυσματικές ασθένειες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Pirogov, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

“Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες για την ανάπτυξη ενός πραγματικά βιώσιμου εμβολίου που έχει δοκιμαστεί για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς. Όταν το δοκιμάσουμε, θα δούμε αν είναι αποτελεσματικό”, είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο νέος ιός έχει έρθει για να μείνει και είναι απίθανο να εξαφανιστεί. Έχει δύο πιθανούς τρόπους για το μέλλον. “Είτε υποβαθμίζεται σε μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη, όπως και οι προκάτοχοί της – γνωρίζουμε τέσσερις κορωνοϊούς που προκάλεσαν κρυολογήματα – και θα είναι το πέμπτο τέτοιο. Ή θα αποκτήσει μια φύση της εποχικής γρίπης, δηλαδή θα έρθει το φθινόπωρο, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και θα εξαφανιστεί μέχρι το καλοκαίρι “, είπε. “Αλλά, προφανώς, δεν θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα όπως αυτά που υπάρχουν το χειμώνα και την άνοιξη.”