Πολωνία: Οργή Ντούντα για ανάμιξη Γερμανίας στις εκλογές

 

2894546Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα  υποστήριξε  χθες Παρασκευή πως η Γερμανία επιχειρεί να αναμιχθεί στις πολωνικές προεδρικές εκλογές.

Ο Ντούντα εξαγριώθηκε από δημοσίευμα της γερμανικής ιδιοκτησίας ταμπλόιντ Fakt, που κυκλοφορεί στην Πολωνία, το οποίο αναφέρεται στη χάρη που χορήγησε ο Ντούντα σε καταδικασμένο για υπόθεση παιδοφιλίας.

Ο συντηρητικός Ντούντα κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% που ήταν απαραίτητο για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Σε αυτόν θα αντιμετωπίσει τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας που ανήκει στο κεντρώο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

«Θέλει η Axel Springer, εταιρεία γερμανικής προέλευσης που κατέχει την εφημερίδα Fakt, να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας;», διερωτήθηκε ο Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη δυτική πόλη Μπολεσλάβιετς.

«Θέλουν οι Γερμανοί να επιλέξουν τον πρόεδρο στην Πολωνία;» είπε.

Η προεδρική χάρη

Η υπόθεση, στην οποία αφορά η απονομή χάριτος τον Μάρτιο, δημοσιεύτηκε αρχικά στην καθημερινή εφημερίδα Rzeczpospolita, αλλά η Fakt ακολούθησε με περισσότερες λεπτομέρειες την Πέμπτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο οποίος τελεί χρέη επίσης γενικού εισαγγελέα, επιβεβαίωσε ότι η χάρη σχετίζεται με υπόθεση παιδεραστίας, αλλά είπε ότι αυτή αφορούσε μόνο την άρση περιοριστικών μέτρων και ότι ο άντρας είχε εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Ο Ντούντα απένειμε την προεδρική χάρη μετά από αίτημα θύματος, που είναι σήμερα ενήλικας, πρόσθεσε ο Ζιόμπρο, μιλώντας στο πολωνικό κρατικό TVP.

Σύμφωνα με την Fakt, ο άντρας ολοκλήρωσε την έκτιση της ποινής του πριν πέντε χρόνια.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντούντα, ζήτησε από τον γερμανό πρεσβευτή να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες της Fakt.

«Δεν θέλουμε τέτοιου είδους ξένες παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ανταμ Μπιέλαν στο κρατικό ραδιόφωνο PR1.

Η γερμανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η πολωνική σκανδαλοθηρική εφημερίδα αρνήθηκε ότι αναμιγνύεται στις εκλογές, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, ότι διοικείται από πολωνούς δημοσιογράφους και συντάκτες.

Το PiS κατηγορεί εδώ και καιρό ξένα μέσα ενημέρωσης ότι αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Πολωνίας.