Λαβρόφ:Ναι σε μια νέα κυβέρνηση στη Λιβύη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πρεσβείας στη Λιβύη, ενώ τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εν εξελίξει πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

«Στηρίζαμε και στηρίζουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου» τόνισε, χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη αντιπροσώπευση των τριών ιστορικών περιοχών της Λιβύης:

  • Κυρηναϊκή, ανατολική Λιβύη
  • Τριπολιτανία, βορειοδυτική Λιβύη
  • Φεζάν, νοτιοδυτική Λιβύη

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πρεσβείας στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος αξιωματούχος επανέλαβε την πεποίθηση ότι η σύγκρουση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία της Αιγύπτου, την οποία στηρίζουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, καταβάλλονται διαπραγματευτικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.

  • Άμεση κατάπαυση του πυρός
  • Τήρηση εμπάργκο όπλων
  • Απεμπλοκή των ξένων δυνάμεων

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.