“Ανησυχούν” και οι ΗΠΑ για την καθολική στήριξη Πούτιν από την πλειοψηφία του ρωσικού λαού

 

imagewΟι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι τροποποιήσεις του ρωσικού συντάγματος θα επιτρέψουν ενδεχομένως στον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς συνολικά το 77,92% των πολιτών υποστήριξε τις αλλαγές, όπως δήλωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC), μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, ενώ μόλις το 21,27% τις καταψήφισε.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για μια διάταξη στις τροπολογίες που θα επέτρεπε ενδεχομένως στον Πρόεδρο Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036» σημείωσε η κ. Ορτέιγκους.Ακόμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον «προβληματίστηκε» από αναφορές που ισχυρίζονταν ότι υπήρξε «νοθεία» στην πανρωσική ψηφοφορία και «εκβιασμοί σε βάρος των ψηφοφόρων», κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά, καθώς επίσης η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν παρουσίασε ούτε ένα στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

 Ζαχάροβα για ΗΠΑ: Μην παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών

Άμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση από τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία σχολιάζοντας τις αμερικανικές αναφορές, προέτρεψε τις ΗΠΑ να πάψουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

«Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική του πολιτική για τις εσωτερικές και εξωτερικές του υποθέσεις, την οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και τα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης» υποστήριξε η κα Ζαχάροβα, όπως προβλήθηκε από το κανάλι YouTube Solovieiv Live.

«Άμεση αμερικανική παρέμβαση στις υποθέσεις της Ρωσίας»

Η δήλωση «ανησυχίας» των ΗΠΑ για το γεγονός πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα μπορούσε ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, αποτελεί άμεση απόδειξη της ανάμειξης της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεονίντ Σλάτσκυ, επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων.

«Οι αναφορές της γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την ανησυχία σχετικά με ορισμένους φερόμενους “χειρισμούς” κατά τη πανρωσική ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις είναι η άμεση απόδειξη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Όλες οι δηλώσεις σχετικά με κάποια “επιρροή” στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεν είναι απλώς αβάσιμες, είναι καθαρή συκοφαντία» υπογράμμισε ο κ. Σλάτσκυ στους δημοσιογράφους.

 Τι προβλέπουν οι συνταγματικές αλλαγές

Η ψηφοφορία επιδιώκει να εισαγάγει τροπολογίες στο Σύνταγμα του 1993, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τον καθορισμό των παιδιών ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως της μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού έθνους της Ρωσίας.

Άλλες τροπολογίες αναφέρουν ότι η Ρωσία προστατεύει την ιστορική αλήθεια και τιμά τις προσπάθειες όσων υπερασπίζονται την πατρίδα.

Οι τροπολογίες προβλέπουν ακόμη, όριο δύο διαδοχικών εξαετών θητειών για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η διάταξη ισχύει για τον Πρόεδρο κατά τη στιγμή που τίθενται σε ισχύ οι νομικές αλλαγές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός για τις προηγούμενες θητείες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Πούτιν να εκλεγεί ξανά μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν επίσης στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, απαγορεύοντας οποιεσδήποτε απόπειρες ή υποκινήσεις για ανεξαρτητοποίηση μέρους της επικράτειάς της.