Ο ΠΟΥ προειδοποιεί:«Ο κοροναϊός εξαπλώνεται – Τα χειρότερα έρχονται»

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 506.000.

 

imagewΗχηρό καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας της COVID-19 έκρουσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, το απόγευμα της Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει ενωμένος εν μέσω της πανδημίας, καθώς η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών βοηθά τον ιό, ενώ τα χειρότερα πιθανότατα θα έρθουν.

«Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων είπε ότι αυτός ο ιός έχει δύο επικίνδυνους συνδυασμούς. Ο ένας είναι πως ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Δεύτερον, ο ιός είναι δολοφόνος. Και μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις μεταξύ μας… Γι’ αυτό όπως λέμε στον ΠΟΥ, παρακαλώ, αποφύγετε οποιαδήποτε διχόνοια. Οποιεσδήποτε διαφορές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον ιό» σημείωσε ο κ. Τέντρος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «με δέκα εκατομμύρια κρούσματα και μισό εκατομμύριο θανάτους εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε ήδη αναδείξει ως ΠΟΥ, φοβάμαι αλλά πρέπει να επισημάνω πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά κάτω από τέτοιες συνθήκες, φοβόμαστε για τα χειρότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τέντρος, τα προβλήματα που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο είναι η έλλειψη ενότητας και παγκόσμιας αλληλεγγύης, καθώς πολλές χώρες στον κόσμο είναι διχασμένες μεταξύ τους.

«Η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της»

Στον ίδιο δραματικό τόνο συνέχισε λέγοντας πως η πανδημία της COVID-19 επιταχύνεται παντού, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει παρατηρηθεί πρόοδος και έχει αντιμετωπιστεί η διάδοσή της.

«Όλοι θέλουμε αυτό να τελειώσει. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι πως αυτή η πανδημία δεν πλησιάζει καν στο τέλος της. Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, παγκοσμίως η επιδημία επιταχύνεται» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση των επαφών»

Ο κ. Τέντρος σε αυστηρό ύφος ανέφερε επίσης πως «το να λέμε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, η οποία είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διάρκεια επιδημιών, είναι δύσκολη είναι μια γελοία δικαιολογία».

«Εάν κάποια χώρα λέει ότι η ιχνηλάτηση των επαφών είναι δύσκολη, είναι μια γελοία δικαιολογία» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 133 εμβόλια υποψήφια για τη θεραπείαΠαράλληλα, από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, υποστήριξε πως μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 133 υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο θα αναπτυχθεί. Υπάρχουν πάνω από 133 υποψήφια στο σύστημά μας. Ένας μεγάλος αριθμός εκ των οποίων βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές» εξήγησε ο κ. Ράιαν και συμπλήρωσε: «αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί. Θέλουμε απεγνωσμένα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν εγγυήσεις για αυτό» κατέληξε ο αξιωματούχος.