Ένταλμα σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν

download-6-1Ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν, κατηγορώντας τον για τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις  3 Ιανουαρίου 2020, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Εκτός από τον αμερικανό πρόεδρο, η Τεχεράνη κατηγορεί για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, 35 ακόμη άτομα, σύμφωνα με το RT, ζητώντας τη συνδρομή της Ιντερπόλ, για τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr , εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κατονόμασε κάποιον άλλο από τους  κατηγορούμενους, τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν θα συνεχίζει να προσβλέπει στη δίωξη του Τραμπ, ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του.

Ο εισαγγελέας έχει παραδώσει το ένταλμα σύλληψης του Τραμπ στην Ιντερπόλ, η οποία από την πλευρά της δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Alqasimehr ζήτησε από την Interpol να μπει στον φάκελο του Τραμπ «κόκκινη ειδοποίηση», κάτι το οποίο αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό αναζήτησης κάποιου, ζητώντας ουσιαστικά να εντοπιστεί άμεσα και να συλληφθεί.

Όταν υπάρχει «κόκκινη ειδοποίηση», η Interpol προχωρά σε άμεση σύλληψη του καταζητούμενου για λογαριασμό της χώρας που έχει κάνει το αίτημα. Να σημειωθεί πως «κόκκινη ειδοποίηση», σημαίνει ότι μπορούν να συλληφθούν και αξιωματούχοι χωρών.

Με βάση το πρωτόκολλο, η Interpol θα προχωρήσει σε συνεδρίαση ώστε να αποφασιστεί ή όχι η εκτέλεση του εντάλματος με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει στην διάθεσή της.

Πάντως θεωρείται απίθανο, να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της είναι να μην «προχωρά σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε πολιτικής φύσης ζητήματα».