Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει πρόταση Μπορέλ για συνάντηση Τσαβούσογλου-Χριστοδουλίδη

«Η πρόταση Μπορέλ δεν είναι καθόλου σοβαρή» -απαντά η Τουρκία επαναλαμβάνοντας-  «πως δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με τους Ε/κ»
 

5e32b51d695c3Η Τουρκία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με τους Ε/κ, απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρόταση του ‘Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για απευθείας συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με την τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η πρόταση δεν είναι καθόλου σοβαρή.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πρόταση αυτή της ΕΕ η οποία σε καμιά από τις δηλώσεις της δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού και τους αγνοεί, δεν είναι καθόλου σοβαρή”. “Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα, μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό συνομιλητές των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι Τ/κ. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’, είναι ο αντιπρόεδρος της ‘τδβκ’ και ‘υπουργός εξωτερικών’ κ. Κουντρέτ Οζερσάι”», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εάν επιδιώκεται λύση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δύο ‘λαοί’ στο νησί το συντομότερο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων», προσθέτοντας ότι «η πρόταση της ‘τδβκ’ στις 13 Ιουλίου 2019 διασφαλίζει την απαραίτητη βάση γι’ αυτό».

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Δεν τίθεται θέμα η χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου` η οποία έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.