Μέρκελ:Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία

imagewΗ Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ παρότρυνε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται αναφορικά με την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη με μια ομάδα έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, την Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε την ανάγκη «να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία», λέγοντας ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι».

«Σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, χώρες στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, η στρατηγική επιρροή της Ρωσίας είναι μεγάλη. Συνεπώς, θα συνεχίσω να προσπαθώ για συνεργασία», επεσήμανε η Μέρκελ.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την παγκόσμια αμερικανική επιρροή.

«Μεγαλώσαμε με τη συγκεκριμένη γνώση ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να είναι η ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν τώρα να αποσυρθούν από αυτόν τον ρόλο αυτοβούλως, θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ βαθιά», δήλωσε η κ. Μέρκελ

Ακόμη, αναφερόμενη στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία, είπε ότι η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία «όχι μόνο της Γερμανίας και του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ, αλλά και των συμφερόντων των ΗΠΑ».

Η καγκελάριος μίλησε και για τις στρατιωτικές δαπάνες του Βερολίνου, λέγοντας ότι «πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα» και ότι «έχουμε επιτύχει σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο για να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες».

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως για επιτακτικούς λόγους «πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην υπερατλαντική αμυντική συμμαχία και τις κοινές μας συμφωνίες για τα πυρηνικά».