Γερμανία:Οργή εναντίον του ιδιοκτήτη του εργοστασίου κρέατος με τα 1952 κρούσματα

Clemens-Toennies-1024x638Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών έχει μπει ο 64χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Κλέμενς Τένις, καθώς στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος που διαθέτει εντοπίστηκαν 1952 κρούσματα κοροναϊού σε σύνολο 7.000 εργαζομένων.

Πολλοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι δεν έχει τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο στην επιχείρησή του, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Το γεγονός πάντως είναι ότι τα χιλιάδες κρούσματα εργαζομένων σήμαναν συναγερμό και οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέβαλαν τοπικό lockdown.

5eecc57fa3108348fcd6d7ca-768x507Εκτός από το εργοστάσιο στη Γερμανία ο Τένις έχει άλλο ένα στη Δανία και απασχολεί συνολικά 16.500 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του στη Γερμανίας είναι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι πηγαίνουν στη χώρα για να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.

Η αιτία της υπερμετάδοσης

Όπως αναφέρει στη Deutsche Welle, η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιτάσσει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού οι  ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε ερειπωμένα σπίτια, ο ένας πάνω στον άλλο, κοντά στο εργοστάσιο.

Συνθήκες εκμετάλλευσης

Η είδηση για τα 1.952 κρούσματα κοροναϊού προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις περί εκμετάλλευσης των εργατών από τον Τένις, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισήμως οι υπάλληλοί του υποτίθεται ότι παίρνουν τον κατώτατο μισθό, που από το 2014 έχει καθιερωθεί στα 9,35 ευρώ την ώρα.

Ωστόσο, συνδικάτα και διάφορες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τους γίνονται παρακρατήσεις για διάφορα κόστη όπως μεταφορικά, διαμονή και σπάνια καταφέρνουν να πάρουν το καθαρό ποσό που υπολόγιζαν.

«Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως η Γερμανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι κοινωνικό κράτος δικαίου, τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες» δηλώνει στη DW ο Άρμιν Βίζε, επικεφαλής του συνδικάτου τροφίμων Nahrung-Genuss-Gaststätten.

Οι εργαζόμενοι ανήκουν συχνά σε εταιρείες υπενοικίασης και οι επιχειρήσεις κρέατος δηλώνουν αναρμόδιες για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να απαγορεύσει τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στη βιομηχανία κρέατος και να καθιστά υπεύθυνες για τους εργαζομένους τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, τότε από τον Ιανουάριο του 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Εκτός αυτού θα επιβάλλονται πρόστιμα 30.000 ευρώ εάν οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται πάνω από δέκα ώρες την ημέρα.

Το ρατσιστικό σχόλιο του 2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τένις απασχολεί με αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα. Πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Σάλκε τον έπαυσε από τη θέση του προέδρου εξαιτίας μιας δήλωσης ρατσιστικού χαρακτήρα που είχε κάνει.

«Αντί να ανεβάζουμε διαρκώς τους φόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καλύτερα να χρηματοδοτήσουμε 20 εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Αφρική, ώστε οι Αφρικανοί να μην κόβουν πλέον δέντρα και να μην κάνουν μόνο παιδιά μέσα στα σκοτάδια» είπε στις αρχές Αυγούστου του 2019.

Στη συνέχεια προσπάθησε να επανορθώσει λέγοντας ότι «θέλω μια ανοιχτή κοινωνία, ζητώ συγγνώμη για το σχόλιο που έκανα για το μεγάλο αριθμό παιδιών στην Αφρική. Ως πρόεδρος της Σάλκε υποστηρίζω 100% τις αξίες του συλλόγου μας κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Αυτό που είπα ήταν λάθος, βιαστικό και απερίσκεπτο».

Ωστόσο ήταν αργά. «Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι κατηγορίες για ρατσισμό σε βάρος του Κλέμενς Τένις έχουν βάση» ανέφερε η ανακοίνωση της γερμανικής ομάδας.

Αντιδράσεις στα κρατίδια

Αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που εφαρμόζονται εκ νέου σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται οι γερμανικές αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες των κρατιδίων, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών κοροναϊού.

Αντιδράσεις για τα τοπικά lockdown

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε σήμερα υπέρ των μέτρων που λαμβάνονται στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού που ξεκίνησε από σφαγείο στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών είχε ούτως ή άλλως αποφασιστεί υπό τον όρο ότι, εφόσον προέκυπτε νέα έξαρση, θα επιβάλλονταν τοπικά «lockdown». «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τους ανθρώπους των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά το θέμα είναι η προστασία όλων των ανθρώπων στην Γερμανία. Βλέπουμε ότι, αν χαλαρώσουμε με τον κορονοϊό, αυτός εξαπλώνεται και πάλι πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κ. Σπαν πριν από λίγο στο ARD.

Απαισιόδοξοι και οι λοιμωξιολόγοι για τις νέες εστίες στην Γερμανία

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν εμφανίστηκε σήμερα απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού, «εάν τώρα κατεβάσουμε τους διακόπτες του συναγερμού». «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε έναν μήνα η κατάσταση θα είναι τόσο ήρεμη όσο τώρα, σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική πραγματικότητα. Σε δύο μήνες σκέφτομαι ότι θα έχουμε πρόβλημα, εάν τώρα κατεβάσουμε τους διακόπτες του συναγερμού. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες χρειάζονται στήριξη και συναίνεση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι αποφασιστικής σημασίας ο περιορισμός της εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Αντιπαράθεση μεταξύ κρατιδίων για τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα ωστόσο προκαλούν αντιπαράθεση και μεταξύ των κρατιδίων, καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσεις σκοπεύουν να απαγορεύσουν την έλευση ατόμων που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές. «Είναι θέμα ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους – για τους ανθρώπους στην Βαυαρία, για τους τουρίστες, αλλά και για εκείνους τους ίδιους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην δεχθεί ταξιδιώτες που προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και από τις τοπικές κυβερνήσεις των περιοχών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Γερμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, οι τοπικές αρχές του νησιού Ούζεντομ ζήτησαν από τουρίστες προερχόμενους από το Γκίτερσλοχ να αποχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, ενώ και η Αυστρία εξέδωσε σήμερα μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ υποστήριξε ότι δεν δικαιολογούνται τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς δεν έχει ως τώρα διαπιστωθεί κανένα κρούσμα εκτός του σφαγείου της εταιρίας «Τένιες» και έκανε λόγο για «στιγματισμό» των πολιτών του κρατιδίου του.

Ξεκίνησαν εντατικοί ελέγχοι στο σφαγείο που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα

Λόγω της εμφάνισης συγκεντρωμένων κρουσμάτων κοροναϊού σε σφαγεία, το συνδικάτο των εργαζομένων σε βιομηχανίες ειδών διατροφής ζήτησε σήμερα εντατικοποίηση των ελέγχων και περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας. «Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων των εν λόγω περιοχών», δήλωσε ο Πρόεδρος του συνδικάτου Ούβε Χίλντεμπραντ και κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace από την πλευρά της ζήτησε πλήρη αναδιοργάνωση του κλάδου παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Γερμανία, η οποία, όπως τόνισε, «θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία όλων», με τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού να αναδεικνύουν «μόνο ένα μέρος του προβλήματος».