Προτάσεις ΑΚΕΛ για πάταξη της διαπλοκής και διαφθοράς

Πέντε προτάσεις για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και για εδραίωση του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας σε θεσμικό επίπεδο και μία σε κομματικό παρουσίασε το ΑΚΕΛ το Σάββατο δια του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού.diafthora-570-800x531

Αναφέροντας ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων, όπως και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, να υπηρετούν και να προάγουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι σημερινοί κυβερνώντες λειτουργούν ως αντιπαραδείγματα στην πράξη, περιοριζόμενοι μόνο σε λεκτικές διακηρύξεις σε θέματα ηθικής, δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα παραβίασης νομοθεσιών, κανόνων δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, που αγγίζουν κορυφαίους θεσμούς όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να είναι τα μόνα αρνητικά παραδείγματα αν και είναι τα πιο ανησυχητικά.

Αφού ανέφερε ότι το πιο πρόσφατο κακό παράδειγμα είναι αυτό της “εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου που ίδρυσε και φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του Προέδρου στις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές”, είπε ότι μια κοινωνία η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα ή ακόμα χειρότερα τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής.

Πρέπει, είπε, “να τελειώνουμε με τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων με τρόπο που να απαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές από τα πολιτικά πρόσωπα” και κατέθεσε, όπως ανέφερε, προς την κοινωνία πέντε συν μία θεσμικές προτάσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρώτη πρόταση αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο που θα απαγορεύει πλήρως την άμεση ή έμμεση ανάληψη εργασίας ή παροχή υπηρεσίας προς το κεντρικό κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από εν ενεργεία πολιτειακούς αξιωματούχους και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έδωσε στην υπηρεσία της Βουλής για ετοιμασία πρότασης νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δεύτερη πρόταση είναι η ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο σωστού νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες», με διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», που όπως ανέφερε, πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή λόγω της θέσης τους λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση.

Το δημόσιο έλεγχο όλων των προσφορών που κατακυρώνονται στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα ανεξαρτήτως ποσού.

Την προσαρμογή της νομοθεσίας που θα καθιστά δεδομένη τη δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Εισηγήθηκε επίσης την ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική σχέση της με το κράτος, με πλήρη διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.
Η πρόσθετη πρόταση αφορά την εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του Κόμματος.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι τις τελευταίες μέρες προβάλλονται δημόσια οι απαιτήσεις του Οργανισμού Διαφάνεια Τώρα για περιουσιακά στοιχεία Βουλευτών και δήλωσε ότι ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του και τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν.

Αφού ανέφερε ότι είναι, το ολιγότερο αστείο, να μας προκαλούν κάποιοι, ότι δόθηκαν από κάποιους Βουλευτές σε διάφορες οργανώσεις σημειώματα στα οποία να αναγράφεται απλά ότι διαθέτω περιουσία, προκάλεσε τους πάντες να κάνουν μια ανάλυση των περιουσιακών τους στοιχείων και των συζύγων τους, τα τελευταία χρόνια, για να διαπιστωθεί τι διαθέτει ο καθένας και πως αυτό έχει αποκτηθεί.

Ερωτηθείς κατά πόσο εάν κάποια δημόσια πρόσωπα απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία με αθέμιτο τρόπο παλαιότερα, αυτή η συμπεριφορά θα παραγράφεται, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν εννοούσε παραγραφή της όποιας αθέμιτης ή παράνομης συμπεριφοράς, όταν υπάρχει υπόνοια.

Εξήγησε ότι ο ίδιος δήλωσε τα περιουσιακά του στοιχεία για τα τελευταία πέντε χρόνια, από την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Δημήτρη Χριστόφια, μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνεται πάντα από τα κομματικά στελέχη του κόμματος που αναλαμβάνει τη εξουσία, όταν την αναλαμβάνει και όταν αποχωρεί ώστε να εκπέμπεται προς την κοινωνία το μήνυμα ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Η διαφάνεια εμβαθύνει τη δημοκρατία, είπε καταλήγοντας.