Απάντηση δημάρχου Αμμοχώστου στο δημοσιογράφο-ιστορικό Άντρο Παυλίδη

varosia3Ο δήμαρχος Αμμοχώστου δρ Σίμος Ιωάννου με ανακοίνωση του απαντά στον ιστορικό-δημοσιογράφο Άντρο Παυλίδη με αφορμή άρθρο του τελευταίου στην εφ.«Πολίτης» αναφορικά με την κατάληψη της πόλης το 1974 από τους Τούρκους.

Η απάντηση του δημάρχου:

“Διάβασα στην εφημερίδα «Πολίτης» της 21ης Ιουνίου το άρθρο του κατά τα άλλα πολύ συμπαθή δημοσιογράφου και ιστορικού Άντρου Παυλίδη «Το έπος της Αμμοχώστου». Αναφέρεται στην έναρξη της πολιορκίας της Αμμοχώστου στις 21/06/1571, πιθανόν να εννοεί 1570. Δυστυχώς συγκρίνει δυο ανόμοια πράγματα. Επαινεί το θάρρος και την αντίσταση των πολιορκημένων του 1570-71 και κατηγορεί με έμμεσο τρόπο τους πολίτες της Αμμοχώστου, ότι την αποφράδα εκείνη μέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το έβαλαν στα πόδια!

Αναρωτιέται άραγε αν τους αξίζει η επιστροφή! Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τότε όμως δεν είχε τολμήσει να μείνει ούτε ένας!»

Σαν πρώτος δημότης της Αμμοχώστου θα υπερασπιστώ τον απλό κόσμο, τον απλό πολίτη της Αμμοχώστου και όχι κάποιους που πραγματικά φέρουν ευθύνη για την εγκατάλειψη της πόλης.

Όταν από τα χαράματα η πόλη δέχεται τον βομβαρδισμό από αέρος και από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στον κόλπο της Αμμοχώστου, όταν πέφτει η γραμμή της Μιας Μηλιάς και τα τανκς ξεχύνονται στον κάμπο της Μεσαορίας, όταν με διαταγή του ΓΕΕΦ όλος ο στρατός από την χερσόνησο της Καρπασίας παίρνει διαταγή να κάνει ομαλή αναδίπλωση στις Αγγλισίδες, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας της 1ης Ανώτερας Τακτικής Διοίκησης, εκτός ελάχιστων ελληνοκύπριων στρατιωτών, γίνεται καπνός.

Ναι, αυτοί όλοι δεν πρέπει να μιλούν ούτε να θυμούνται τώρα την πόλη που εγκατέλειψαν.

Όμως το 99.9% των κατοίκων της Αμμοχώστου δεν φέρει καμία, μα καμία ευθύνη. Γυναίκες με παιδιά χωρίς συζύγους και πατέρες που είχαν καταταχθεί θα περίμεναν την τύχη τους αγνοώντας τις επεκτατικές ορδές του Αττίλα;

Οι μόνοι που φέρουν πλήρως την ευθύνη είναι η τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία που δεν είχε σχέδιο Β, σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών και κατάρρευσης της γραμμής ανακωχής. Όμως θα μπορούσαν τα τάγματα που υποχώρησαν, να δημιουργήσουν γραμμή αντίστασης μέσα σε κατοικημένη περιοχή από την παραλία του Κωνστάντια μέχρι το 2 ½ Μίλι. Θα μπορούσε να κρατηθεί το μεγαλύτερο μέρος της Αμμοχώστου μέχρι τελικής κατάπαυσης του πυρός, και να επέστρεφε σταδιακά ο κόσμος που έφυγε.

Επομένως κύριε Παυλίδη, ρίξτε τις ευθύνες εκεί που αρμόζει, όχι στον απλό λαό της Αμμοχώστου που εδώ και 46 χρόνια όσοι δεν έχουν εγκαταλείψει αυτό τον κόσμο, ζουν και αναπνέουν για την επιστροφή.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου ούτε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε στις συμφωνίες κορυφής, ούτε στις ευκαιρίες που χάθηκαν μέχρι σήμερα, διότι δεν είναι ο σκοπός της σημερινής μου απαντήσεως.

Ζητούμε απλώς όλοι εμείς οι Βαρωσιώτες, μια διόρθωση, μια απολογία κ. Παυλίδη διότι αξίζουμε την επιστροφή και θα τα καταφέρουμε!

Δρ. Σίμος Ιωάννου

Δήμαρχος Αμμοχώστου”