Ο Καναδάς σπάει το εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

turkish-droneO Καναδάς εγκρίνει την πώληση οπτικών καμερών για drone στην Τουρκία, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

Παρά το γεγονός ότι περιορισμοί στις στρατιωτικές εξαγωγές προς την Τουρκία εξακολουθούν να ισχύουν, η Οτάβα δήλωσε ότι θα εξετάσει εξαιρέσεις κατά περίπτωση.

Το Middle East Eye αποκαλύπτει πώς ο Καναδάς αποφάσισε να εγκρίνει τις πωλήσεις εξελιγμένων οπτικών για drone στην Τουρκία, η οποία υπόκειται σε καναδικό εμπάργκο όπλων από τον Οκτώβριο του 2019, μετά τη στρατιωτική εισβολή της Αγκυρας στη Συρία.

Τον Απρίλιο, ο Καναδάς επέκτεινε την απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία χωρίς να δώσει εξηγήσεις, παρόλο που άλλοι σύμμαχοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τερμάτισαν πριν μήνες παρόμοιες απαγορεύσεις εναντίον της.

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη

Οι κύριοι προμηθευτές drone της Τουρκίας, η Baykar και η TAI, χρησιμοποιούν τις ηλεκτρο-οπτικές (EO) και τις υπέρυθρες (IR) κάμερες του καναδού παραγωγού στα οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.

Επαφές υψηλού επιπέδου

Η απόφαση για παράταση του εμπάργκο ανησυχεί τους τούρκους αξιωματούχους που αναπτύσσουν ενεργά αυτά τα αεροσκάφη σε εκστρατείες στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στον αγώνα της ενάντια στον στρατηγό Xαλίφα Χαφτάρ.

Υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι η Τουρκία υπέστη απώλειες drone σε αυτά τα δύο πεδία μάχης και η ταχεία αντικατάστασή τους είναι απαραίτητη.

Μετά την απόφαση, ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν σειρά τηλεφωνικών κλήσεων στους καναδούς ομολόγους τους για την επίλυση του προβλήματος.

«Ο Καναδάς αποφάσισε να εκδώσει εξαίρεση για αυτές τις στρατιωτικές κάμερες μετά τις διπλωματικές ανταλλαγές», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Middle East Eye υπό το καθεστώς της ανωνυμίας λόγω κυβερνητικού πρωτοκόλλου.

«Θα φτάσουν αυτόν τον μήνα»

Ο τούρκος αξιωματούχος αναμένει ότι οι αποστολές οπτικών θα φτάσουν αυτόν τον μήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά δήλωσε στο Middle East Eye ότι ο Καναδάς μπορεί να εκδώσει άδειες εξαγωγής για στρατιωτικά είδη ανάλογα με τις περιστάσεις.

«Τον Απρίλιο του 2020, ο Καναδάς περιόρισε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής του σχετικά με την εξαγωγή ελεγχόμενων ειδών στην Τουρκία», δήλωσε εκπρόσωπος του Global Affairs Canada.

«Ενώ οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για στρατιωτικές εξαγωγές προς την Τουρκία, ο Καναδάς θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά προγραμμάτων συνεργασίας του ΝΑΤΟ που ενδέχεται να δικαιολογούν την έκδοση άδειας εξαγωγής για στρατιωτικά είδη» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εξαγωγείς στους οποίους εκδόθηκαν άδειες για παρόμοια είδη προς την Τουρκία πριν τις 11 Οκτωβρίου 2019 μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν κατά τη διάρκεια ισχύος τους.

Σφήνα η Σαουδική Αραβία

Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν γιατί ο Καναδάς επέκτεινε την απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία τον Απρίλιο, ενώ την τερμάτισε για τη Σαουδική Αραβία , η οποία σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Οτάβα. Καναδοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στο Middle East Eye.

Ωστόσο, οι τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον υπόλοιπο στρατιωτικό εξοπλισμό του Καναδά και την εκπαίδευση που απαιτείται για τη χρήση του από τον τουρκικό στρατό που, επίσης, έχει ανασταλεί.

Πέρυσι, η Τουρκία αγόρασε δύο καναδικά επιχειρησιακά αεροσκάφη τύπου Bombardier Global 600 για να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της τοπικά αναπτυγμένης Απομακρυσμένης Ηλεκτρονικής Υποστήριξης / Ικανότητας Ηλεκτρονικής Επίθεσης σε πλατφόρμα αέρος. (HAVA SOJ).

«Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά οι Καναδοί δεν θα παρέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας λόγω αυτών των απαγορεύσεων», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής

«Καναδική εταιρεία έχει επίσης σταματήσει να παρέχει πλατφόρμες ελικοπτέρων που απαιτούνται για το εθνικό πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού MILGEM», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στρατιωτικά στοιχεία για τις εξαγωγές του 2018 που δημοσιοποίησε η καναδική κυβέρνηση, η Τουρκία είχε αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές αγορές.