ΑΗΚ:Με δυναμικά μέτρα απαντούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι

ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÓÔÇÍ ÁÇÊΑποφάσεις για ενδεχόμενη λήψη μέτρων αναμένεται να λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι συντεχνίες της ΑΗΚ, που αντιδρούν τόσο στις θέσεις του Υπουργείου Ενέργειας για το θέμα της διαφοροποίησης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές κατατέθηκαν στη ΡΑΕΚ, όσο και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για κρατικούς οργανισμούς και κρατικές επιχειρήσεις (ΚΟΚΕ).

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας προχωρεί προς τη συρρίκνωση της ΑΗΚ, την απενεργοποίηση, την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και την ενοικίαση σε τρίτους των πιο οικονομικών μονάδων παραγωγής της, με αποτέλεσμα τη διάλυση του παραγωγικού δυναμικού της.

Σήμερα τα αρμόδια σώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ συνήλθαν εκτάκτως για να συζητήσουν τα εν λόγω θέματα και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις των μελών τους όπου αναμένεται να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο Πρόεδρος ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος σε δηλώσεις του σήμερα εξέφρασε “πικρία και αγανάκτηση” εκ μέρους των εργαζομένων.

“Είναι ανεπίτρεπτο το Υπουργείο Εμπορίου που θα έπρεπε να ήταν ο θεματοφύλακας της ΑΗΚ και ο προστάτης της να απεργάζεται το ξεπούλημα των μονάδων της στο εξωτερικό και σε ιδιώτες, και ακόμα χειρότερα την ενοικίαση σε ιδιώτες των παραγωγικότερων μονάδων της ΑΗΚ, να βάζει φραγμούς και περιορισμούς στην Αρχή για να μην φθηνίσει η ηλεκτρική ενέργεια και το ίδιο το Υπουργείο να παραδέχεται ότι αμφιβάλλει αν θα υπάρξει έστω και τότε φθηνότερος ηλεκτρισμός” σημείωσε ο κ. Πανόρκος, προσθέτοντας πως “με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε προς την καταστροφή”.

Οι συντεχνίες, είπε, με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού, θα καλέσουν τη Βουλή να βάλει φραγμό σε όσα τεκταίνονται. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, “μας εξουσιοδότησαν να πραγματοποιήσουμε τοπικές γενικές συνελεύσεις με μυστική ψηφοφορία για να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα κρίνουμε αναγκαία”.

Σε δηλώσεις του , ο Γραμματέας Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ – ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου είπε ότι οι εισηγήσεις του Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με τη διαφοροποίηση του πλαισίου της ρύθμισης της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού αποκαλύπτουν ότι “δεν τους ενδιαφέρει η φθηνή τιμή καυσίμου προς τον καταναλωτή, αλλά τους ενδιαφέρει με κάθε τρόπο να κομματιάσουν την Ηλεκτρική, να ξεπουλήσουν σταθμούς, μονάδες παραγωγικές για να εξυπηρετήσουν τη λεγόμενη `ελεύθερη` αγορά και τον `ελεύθερο` ανταγωνισμό στην παραγωγή. Αυτό είναι σκανδαλώδες και απαράδεκτο”.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο των ΚΟΚΕ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι “στόχος είναι να περάσει ένας νόμος που να δίνει υπερεξουσίες στον Υπουργό να αποφασίζει για μετοχοποίηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών”.

“Έντεχνα προσπαθούν να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια στην αλλαγή του καθεστώτος του κάθε οργανισμού. Θέλουν να περάσουν το νομοσχέδιο για να αφαιρέσουν τις εξουσίες από τη Βουλή και να τις μεταφέρουν στον Υπουργό Οικονομικών” είπε.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθούν μαζικές συγκεντρώσεις των μελών, όπου με μυστική ψηφοφορία θα αποφασιστεί για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)