Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της»

koraniΜια εξοργιστική και προκλητική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα «να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της» και να μην ενοχλείται από την ανάγνωση Κορανιού στην Αγία Σοφιά. 

Η Αθήνα καταδίκασε χθες το «πανηγύρι» που έστησε η Άγκυρα, χθες στην Αγία Σοφία, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο περιελάμβανε ψεύτικο τείχος το οποίο «αλώθηκε».

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», γράφει το υπουργείο.

 

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.

Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», αναφέρει χαρακτηριστικά.Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απράδεκτη την απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας αλλά και πρόκληση των απανταχού χριστιανών την ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Εκρέμ Ιμάμογλου : «Είμαι παιδί του Μωάμεθ του Πορθητή»!

Για όποιον περίμενε πως υπάρχει πολιτική διαφορά μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και πιθανών διαδόχων του, όπως ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί, αφού ο Εκρέμ Ιμάμογλου συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή «φιέστα» στην Κωνσταντινούπολη.ekrem-imamoglu

Ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου παρευρέθηκε στην τελετή μνήμης που διοργάνωσε η Διοίκηση της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος του εορτασμού της 567ης επετείου κατάκτησης της Πόλης, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Ο Ιμάμογλου μετά την τελετή έκανε δηλώσεις: «Τιμάμε τον προφήτη μας Μωάμεθ, τον διοικητή που κατέκτησε μια τέτοια πόλη, αισθανόμαστε τιμή που είμαστε τα παιδιά αυτού του προγόνου».

Η Διοίκηση της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσε τελετή  μνήμης στον Τάφο του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, που βρίσκεται στον κήπο του Τζαμιού Φατίχ, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Εορτασμού της  567ης Επετείου της  κατάκτησης  της Κωνσταντινούπολης».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι, Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γιρικλάγια και Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (ΙΜΜ) Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, ο Μουφτής της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Εμίν Μασάλι διάβασε το Κοράνι.