Βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας δημιουργεί η ουγγρική αεροπορική εταιρεία WIZZ AIR

imagewΒάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου από την 1η Ιουλίου θα σταθμεύουν δύο αεροσκάφη, δημιουργεί η ουγγρική αεροπορική εταιρεία WIZZ AIR.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννη Καρούσου, του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, του Εκτελεστικού Διευθυντή της Wizz Air József Váradi, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά από την Ουγγαρία, της Ανώτατης Εκτελεστικής Διευθύντριας της Hermes Airports Ελένης Καλογήρου και άλλων αξιωματούχων και λειτουργών των μερών.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε πως κατά το διάστημα της κρίσης του κορωνοϊού «η στρατηγική του Υπουργείου δεν αφορούσε μόνο τη διαχείρισή της, αλλά και τον αναπτυξιακό τομέα της επόμενης ημέρας. Η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου γίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο, αφού συνδυάζεται με τη δημιουργία βάσης από μια σημαντική αεροπορική εταιρεία, την Wizz, με εξαιρετικά οφέλη για την οικονομία της χώρας μας, σε προορισμούς με τους οποίους δεν είχαμε επαρκή συνδεσιμότητα μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη εταιρεία ευθυγράμμισε τα πλάνα της με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού της Κύπρου και πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για περισσότερη συνδεσιμότητα με διάφορες χώρες.

Σημείωσε επίσης πως «το γεγονός ότι μια τέτοια εταιρεία όπως είναι η Wizz Air επέλεξε την Κύπρο εν μέσω κορωνοϊού, για να δημιουργήσει βάση, είναι κομπλιμέντο για το νησί μας», και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στη εθνική στρατηγική τουρισμού για νέες διαδρομές από αγορές που θέλουμε να έχουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, αναμένεται ότι “οι 300 περίπου χιλιάδες αφίξεις που θα υπάρξουν από τις χώρες στις οποίες θα πετά η Wizz Air θα δώσει τεράστια ώθηση στον τουρισμό της Κύπρου” και έδωσε την υπόσχεση ότι «όλοι μαζί εναρμονισμένα να συνεχίσουμε για το καλό της χώρας μας».

Εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πολύ θετική εξέλιξη που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του κράτους και της Hermes, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι «η επένδυση της Wizz Air στην Κύπρο σε μια τόσο κομβική στιγμή και ενόψει της επανέναρξης πτήσεων από και προς τα αεροδρόμιά, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη χώρα μας και τις υψηλές προοπτικές που υπάρχουν για το εγγύς μέλλον, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σταδιακά θα ανακτήσουμε τη συνδεσιμότητα που είχαμε πριν την πανδημία και πως θα την εξελίξουμε ακόμη περισσότερο προς νέους προορισμούς».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Wizz Air, József Váradi, παρουσίασε την εταιρεία και είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο αεροσκάφη τύπου Airbus A320, πως τα αεροσκάφη της διακίνησαν εντός του 2019 από και προς την Κύπρο γύρω στις 800 χιλιάδες επιβάτες και πως η Λάρνακα θα είναι η 28η βάση της εταιρείας.

Πρόσθεσε πως η Wizz Air πραγματοποιεί πτήσεις σε 45 χώρες,  προσφέρει φτηνά εισιτήρια στους ταξιδιώτες, είναι η πιο φτηνή εταιρεία όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ βρίσκεται στην 5η θέση όσον αφορά την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 2019.

Χαρακτήρισε «υστερία» την κρίση που επικράτησε ανά το παγκόσμιο λόγω κορωνοϊού, ο οποίος, όπως είπε, προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά σε όλες τις χώρες, αναφέρθηκε στα μέτρα υγιεινής που θα τηρούνται στα αεροσκάφη της εταιρείας λόγω της πανδημίας για προστασία των επιβατών και σημείωσε πως καμιά άλλη αερογραμμή δεν έχει τα ίδια μέτρα προφύλαξης.

Αφού χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα» τη σημερινή με την παρουσίαση της συμφωνίας, σημείωσε ότι λόγω του κορωνοϊού η αεροπορική κίνηση της εταιρείας έχει μειωθεί κατά πολύ και πως το 90% του στόλου της Wizz Air είναι καθηλωμένο στο έδαφος.

Ερωτηθείς γιατί η Wizz Air επέλεξε την Κύπρο για να δημιουργήσει βάση, ο κ. Váradi είπε πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στο νησί εδώ και δέκα χρόνια, ότι η κυβέρνηση έχει πλάνο και προοπτικές για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα και πως η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που βρίσκονται «μπροστά» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της Κύπρου λαμβάνει μέτρα και προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες στο νησί και σημείωσε πως «θέλουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Κύπρου».

Σημειώνεται ότι με την συμφωνία που επιτεύχθηκε, επιπρόσθετα από τις πτήσεις που ήδη πραγματοποιούσε η Wizz Air προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας, θα αυξηθεί σημαντικά η συνδεσιμότητα της χώρας ολόχρονα και με προορισμούς που έως τώρα δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις, με προτεραιότητα σε χώρες στις οποίες εστιάζει η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2020 – 2030.

Οι νέες πτήσεις που ξεκινά σταδιακά η Wizz Air από τη Λάρνακα από την 1η Ιουλίου αφορούν αεροδρόμια της Γερμανίας (Ντόρτμουντ, Μέμινγκεν, Καρλσρούη), της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), της Πολωνίας (Βρότσλαβ), της Δανίας (Κοπεγχάγη, Μπιλούντ), της Φινλανδίας (Τούρκου) και της Ρουμανίας (Σουτσεάβα).

Με τις πτήσεις από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια θα μπορούν να φτάσουν στην Κύπρο οι πρώτοι τουρίστες με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκε βίντεο που αφορούσε την απολύμανση των αεροσκαφών της εταιρείας, ενώ η Hermes Airports παρουσίασε δικό της βίντεο για όσα μπορεί να κάνει ένας ταξιδιώτης στην Κύπρο μέσα σε 72 ώρες, με αναφορές στις παραλίες, τα βουνά αλλά και την ιστορία του νησιού.