Αντιδράσεις και σχόλια για τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση

imagewΠοικίλουν οι αντιδράσεις και τα σχόλια πουδιατ΄θπωσαν κόμματα και οργανώσεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που εξήγγειλε χθες βράδυ ο Πρόεδρος.

ΔΗΣΥ

Δήλωση Αναπληρωτή Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρη Γεωργιάδη για μέτρα στήριξης της οικονομίας

“Να εκφράσω την πλήρη ικανοποίηση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν πράγματι τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας. Μια καθοριστική παρέμβαση που προσφέρει άμεση στήριξη στους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κρατήσουμε όρθια την οικονομία της χώρας μας και θα την οδηγήσουμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη.

Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις σ’ αυτή τη μεγάλη, συλλογική προσπάθεια. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.”

 

ΑΚΕΛ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου

“Για να μπορεί να γίνει μια σφαιρική αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος χρειάζεται να ενημερωθούμε για το πλαίσιο, τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιοι και πόσο θα επωφεληθούν κι αν τελικά θα γίνει ορθολογική και χρηστή διαχείριση των πόρων. Όταν θα έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση θα προβούμε σε συνολική αξιολόγηση των μέτρων.
Σημειώνουμε ότι η δική μας προτεραιότητα -και το βασικό κριτήριο της αξιολόγησής μας για τα μέτρα- ήταν και είναι να στηριχθούν από το κράτος όλοι όσοι πλήγηκαν από την κρίση και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αυτοί είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι ΜμΕ και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες, από μια πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν ανακοινωθεί σημειώνουμε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι προς την ορθή κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η απευθείας στήριξη στις ΜμΕ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επιδότηση στεγαστικών δανείων.  Υπάρχουν όμως και μέτρα, τα οποία για να κριθούν χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση, ειδικά σε ότι αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που θα καθορίσουν αν τελικά είναι αποτελεσματικά για την στήριξη των ΜμΕ.
Σημειώνουμε επίσης ότι υπάρχουν εξαγγελίες που αποτελούν επανάληψη προηγούμενων ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και δεν τις έχει εκπληρώσει.
Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει κάποια θέματα:
1.    Τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία η κυβέρνηση για πολλές βδομάδες αρνούνταν να χρησιμοποιήσει. Αυτή η άρνησή της προκάλεσε τη μεγάλη καθυστέρηση στη στήριξη της οικονομίας.
2.  Η εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει και να δαιμονοποιήσει τη Βουλή, στο μόνο που παραπέμπει είναι στην προσπάθειά της να αποφύγει τη διαβούλευση, αλλά και τον έλεγχο για όσα προτείνει και όσα θα γίνουν. Προτιμά η κυβέρνηση να διαβουλεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι με τα κόμματα. Η μονομερής λήψη αποφάσεων από μέρους της κυβέρνησης την καθιστά υπεύθυνη και για τα αποτελέσματα των μέτρων.”

ΔΗΚΟ

Δήλωση Προέδρου ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου

“Περιμέναμε δυο μήνες για να μας ανακοινώσει η Κυβέρνηση,
(Α)      ένα «νέο» μέτρο που λειτουργεί από το 2014 και
(β)      ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως το θέλει η Κυβέρνηση, δηλαδή, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Τονίζεται πως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι υφιστάμενα προγράμματα που θα έτρεχαν, είτε τα ανακοίνωνε η Κυβέρνηση, είτε δεν τα ανακοίνωνε.

Αν αυτή ήταν η «λύση» των προβλημάτων της Κυπριακής οικονομίας, τότε γιατί χάσαμε δυο μήνες να συζητάμε ένα νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις, ενώ μας έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και ότι «οι κρατικές εγγυήσεις είναι μονόδρομος»;

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το πρόβλημα της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας, ΔΕΝ έχει επιλυθεί.
Και δεν έχει λυθεί λόγω της πεισματικής άρνησης της Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να αποδεχτεί  έλεγχο και διαφάνεια και πληρώνουν τώρα αυτή την καθυστέρηση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Για την επιδότηση επιτοκίων, όσα δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών διαψεύδονται  από τον Γενικό Ελεγκτή,  ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα ότι  απαιτείται η έγκριση της Βουλής για την επιδότηση επιτοκίων.
Κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, όσον αφορά τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την εποπτεία.
Και πάλι δηλαδή, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, λόγω της εμμονής της Κυβέρνησης για αδιαφάνεια.  Και αυτή την καθυστέρηση θα την πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Χαιρετίζουμε φυσικά από την άλλη, το Σχέδιο Επιδότησης Μικρών και ΜΜΕ καθώς αυτή ήταν δική μας πρόταση που υιοθετήθηκε, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Όμως σημειώνουμε πως δεν έχει αυξηθεί το ποσό της απευθείας επιδότησης όπως εμείς είχαμε ζητήσει και είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που ακούσαμε σήμερα πως η παραχώρηση αυτών των επιδομάτων θα καθυστερήσει για ακόμη ένα μήνα.

Οφείλουμε τέλος να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη τις τελευταίες μέρες επιλέγει έναν απαξιωτικό και διχαστικό λόγο σε μία προσπάθεια ν’ αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες, σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην οικονομία.

Εμείς απαιτούμε από την Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη να επιδεικνύει περισσότερο σεβασμό προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά ειδικά προς το ΔΗΚΟ, καθώς όποιο μέτρο έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στη στήριξη του ΔΗΚΟ.

Εμείς δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από κανένα.

Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να καταπιαστεί με την ουσιαστική στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων και των εργαζομένων.”

Κίνημα Οικολόγων

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει απογοητεύσει, “καθώς αναμέναμε μια πιο γενναιόδωρη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων”.

Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι στην απευθείας στήριξη εισήχθησαν επιχειρήσεις που δεν μπορεί να θεωρηθούν μικρές και διατύπωσε τη θέση πως “είναι ολοφάνερο ότι γίνεται προσπάθεια στήριξης των πιο μεγάλων επιχειρήσεων και απογοητευτήκαμε επειδή απουσιάζουν περιβαλλοντικά μέτρα όπως  η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και η αγορά καινούργιων ηλεκτρικών”.

Συμμαχία Πολιτών

“Το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι πιο φιλόδοξο απ’ το προηγούμενο, τ’ οποίο αφορούσε στις κυβερνητικές εγγυήσεις σε δάνεια τραπεζών. Αφού δε λάβαμε καμιά απάντηση στο ερώτημα γιατί αποσύρθηκε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, πιθανολογούμε ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Κυβέρνηση τελικά το απέσυρε.
Μπορεί να κρίνουμε ως θετική εξέλιξη το νέο πακέτο μέτρων, ωστόσο τονίζουμε ότι πρέπει να πληροί κάποιες βασικές αρχές και στόχους όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η εξυπηρέτηση της πράσινης ανάπτυξης, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διαφάνεια.
Στα θετικά καταγράφουμε και τη μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο παράλληλα τονίζουμε ότι απ’ το νέο πακέτο μέτρων προκύπτουν αρκετά ερωτήματα ενώ καταγράφονται και αρνητικά σημεία:
•          Η εφάπαξ χορηγία στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι ανεπαρκής. Τα ποσά που η Κυβέρνηση προσφέρει μεταξύ €1250 και €6000 για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα είναι κοροϊδία.
•          Με την αναφορά για κάλυψη μέρους του ενοικίου ουσιαστικά η Κυβέρνηση υπέσκαψε το δικό της Νομοσχέδιο για εθελοντική μείωση των ενοικίων με κίνητρο τη φοροαπαλλαγή! Έδωσε επιχειρήματα στους ιδιοκτήτες για να μην μειώσουν τα ενοίκια!
•          Πολύ αρνητικό για τη Συμμαχία Πολιτών θεωρείται το γεγονός ότι για το σχέδιο πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, για το οποίο θα διατεθούν €100 εκατομμύρια, μπαίνει ως προϋπόθεση να μην έχουν απολύσει προσωπικό, ενώ για όλα τ’ άλλα σχέδια που αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια, αφήνεται η δυνατότητα απόλυσης προσωπικού μέχρι 2% του συνόλου των εργαζομένων! Απουσιάζει πλέον η υποχρέωση που προνοούσε το προηγούμενο σχέδιο, όπως οι επιχειρήσεις έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές – φορολογικές τους υποχρεώσεις έναντι του κράτους για να είναι δικαιούχες.
•          Η επιδότηση των επιτοκίων από εξοικονομήσεις άλλων κονδυλίων που ενέκρινε η Βουλή στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι παραβίαση της λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράζεται μέσα απ’ το κοινοβούλιο. Αμφιβάλλουμε αν είναι νόμιμη η μεταφορά κονδυλίων από ένα σκοπό σ’ άλλο που δεν έχει σαφήνεια.
•          Η όλη διαδικασία και φιλοσοφία του πακέτου παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και ελέγχου, όπως εξάλλου συνέβαινε και με το νομοσχέδιο που τελικά αποσύρθηκε.
•          Τέλος, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης για να παρακάμψει τη Βουλή.

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη αξιολογώντας τη δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και που εξαγγέλθηκε χθες, κρίνει πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες για παροχή άμεσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι πέραν των εξαγγελιών είναι σημαντικό και αναγκαίο, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές ή άλλες αγκυλώσεις, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την κρατική μηχανή σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζει ιδιαίτερα το μέτρο για την παροχή απευθείας χρηματοδότηση του κράτους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους ύψους περίπου 100εκ. ευρώ, ενώ θεωρεί σημαντικά επίσης και τα μέτρα που αφορούν στην στήριξη της ιδιοκατοίκησης, του τουρισμού, καθώς και η ώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Όπως προσθέτει, «παρόλο που ο καθένας από εμάς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα θέλαμε ή θα επιδιώκαμε και άλλα μέτρα, εντούτοις θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι στα πλαίσια του Συντάγματος, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και την συμμόρφωση προς τις συμβατικές μας υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ».

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα δέσμη μέτρων θα πρέπει να αξιολογείται σε συστηματική και καθημερινή βάση και όπου εντοπίζονται κενά ή αδυναμίες, να γίνονται οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες ή αναπροσαρμογές, έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν το επιδιωκόμενο έμπρακτο αποτέλεσμα.

«Αν στην πορεία κριθεί ότι απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα, δεν θα πρέπει να διστάσουμε, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, να τα υιοθετήσουμε. Θέλουμε να ελπίζουμε πως η περίοδος των ανώφελων συγκρούσεων και των χαρακωμάτων έχει λήξει και πως από σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία με οδηγό την συλλογική ευθύνη, την εθνική συνεννόηση και την πολιτικο-κοινωνική συναίνεση για το καλό του τόπου και της κοινωνίας μας», σημειώνει.

ΕΛΑΜ

“Αρκετά από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, τα είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή και βασίζονται στη λογική της αξιοποίησης των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χορηγήσεων από τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία και την απευθείας στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Όλα αυτά όμως γίνονται με αρκετή καθυστέρηση, αποδεικνύοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν είχε πλάνο και σωστό σχεδιασμό για την αντιμετώπισης της κρίσης, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις μετέωρες.

Ως προς τη συνολική αξιολόγηση του πακέτου αναμένουμε από την Κυβέρνηση περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τη διαχείριση και τη μορφή υλοποίησης τους.

Οι προτάσεις του ΕΛΑΜ, μέχρι σήμερα, είχαν ως μοναδική έγνοια την τόνωση της Οικονομίας, την προστασία των Κύπριων εργαζόμενων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου θεωρούμε πως θα έπρεπε να δαπανηθεί μεγαλύτερο ποσό για την απευθείας χρηματοδότηση.”

Η ΣΕΚ

Την αποτροπή των απολύσεων και την πλήρη προστασία των εργατικών δικαιωμάτων θέτει  η ΣΕΚ ως βασική  προϋπόθεση  υλοποίησης  των κυβερνητικών μέτρων στήριξης  των εργαζομένων και της  πραγματικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η ΣΕΚ σε ανακοίνωση, παρά το ότι τα  εξαγγελθέντα μέτρα φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως  κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, η ρήτρα  προστασίας  των  θέσεων εργασίας  που  προβλέπεται  στα σχέδια,  θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, να αναδειχθεί ως κορυφαία προτεραιότητα  και  ταυτόχρονα  να εξασφαλισθεί  έμπρακτα  η  ισχύς της.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ, για να αποκτήσει πραγματικό νόημα η θέση του Προέδρου  της Δημοκρατίας πως όλα τα σχέδια δανειοδότησης προβλέπουν ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας, θα πρέπει να θωρακίζει το σύνολο των θέσεων εργασίας, να υποχρεώνει  τους εργοδότες για πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Θα πρέπει επίσης να αποτρέπει μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες των εργοδοτών σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, να αποτρέπει κάθε μορφής  εργασιακή εκμετάλλευση, να ρυθμίζει την αγορά εργασίας, πατάσσοντας προληπτικά κυρίως αλλά και κατασταλτικά,  φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και αθέμιτου ανταγωνισμού  και να διασφαλίζει πως η διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν,  θα γίνεται μέσα από τον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η Συντεχνία, η Κυβέρνηση καλείται όπως επιλύσει αδυναμίες και προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί  κατά τη διαδικασία  εφαρμογής των μέτρων  στήριξης των εργαζομένων μέσω των σχεδίων του υπουργείου Εργασίας, με  αναθεώρηση  των ρυθμίσεων που επηρεάζουν εργαζόμενους σε τομείς  της οικονομίας  που προβλέπεται να μην ανακάμψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, η ΣΕΚ θεωρεί ως επιβεβλημένη ανάγκη την αποτελεσματική λήψη μέτρων για να προληφθεί ο κίνδυνος,  οι επιχειρήσεις να κάνουν κέρδη σε βάρος της απασχόλησης και των μισθών με θυματοποίηση  χιλιάδων εργαζομένων, όπως  συνέβηκε στην  τραπεζική κρίση του 2013, γεγονός που έγκαιρα εντοπίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.