Σύγκληση της συνοριακής επιτροπής για τον Έβρο ζητά η Τουρκία

imagewΤη σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες κατασκευής συρματοπλέγματος της Ελλάδας στην περιοχή Φέρες στον Έβρο αποτελεί παραβίαση των τουρκικών συνόρων.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η Ελλάδα στις 15 Απριλίου του 2020 ανακοίνωσε στο Υπουργείο μας ότι θα κατασκευάσει συρματόπλεγμα στην παραμεθόρια περιοχή Φέρες της Ελλάδας – Τουρκίας”.

“Αφού πραγματοποιήθηκε ο απαραίτητος συντονισμός με τα αρμόδια όργανά μας, στις 11 Μαϊου επιδόθηκε νότα στην Ελλάδα και ζητήθηκε να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να δώσει τις συντεταγμένες της περιοχής όπου θα γινόταν η κατασκευή και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την συνοριακή επιτροπή”.

“Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την Ελλάδα ότι επειδή η κοίτη του Έβρου ο οποίος αποτελεί σύνορό με την Ελλάδα, από το 1926  έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό για φυσικούς και τεχνητούς λόγους και δεν υπάρχουν οι συντεταγμένες των συνόρων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή, να μην ξεκινήσει εργασίες πριν υπάρξει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι “παρά τις προειδοποιήσεις και προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στις 13 Μαϊου 2020 και παραβίασε τα χερσαία σύνορά μας. Οι αρμόδιες αρχές μας  έλαβαν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα αποτρέποντας την παραβίαση αυτή”.

“Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί στην περίπτωση που διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών. Δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή για τετελεσμένα στα σύνορά μας”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.