Σκέψεις για άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου

Τηλεφωνική επικοινωνία και συναντίληψη Προέδρου-Ακιντζί για σταδιακή άρση περιορισμών στα οδοφράγματα

 

imagewΤην απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με δική του πρωτοβουλία, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και μετέφερε σχετική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων. Το μέτρο αφορά Τουρκοκύπριους που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας. Επίσης αφορά εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους ή Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Σημειώνεται πως θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησης τους, προστίθεται. Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Κούσιος, συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης», συμπληρώνει.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη σημείων διέλευσης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή, καταλήγει η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Συνέρχεται η δικοινοτική επιτροπή για την Υγεία

imagewΕξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις του   Ε/κ επικεφαλής της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού στο ΚΥΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία,  για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη σημείων διέλευσης ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο κ. Φυλακτού είπε πως είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ επικεφαλής της Επιτροπής για προγραμματισμό της συνεδρίας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και για να τον ενημερώσει πως από ε/κ πλευράς σε αυτήν θα παραστούν και ειδικοί για το θέμα του κορωνοϊού προκειμένου αναλύσουν την κατάσταση ως έχει στις ελεύθερες περιοχές.

Θα γίνει αλληλοενημέρωση για την κατάσταση στην κάθε πλευρά, τα μέτρα που λαμβάνονται, τις εξετάσεις κλπ είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φυλακτού, σημειώνοντας πως η ημέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία θα καθοριστούν εντός των ημερών.

Νωρίτερα ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,  Μουσταφά Ακιντζί, και μετέφερε σχετική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία  η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων Τ/κ που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται  από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας, και εγκλωβισμένων, Ε/κ ή Μαρωνιτών, που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Επίσης θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησης τους, ενώ θα συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.


Ανακοίνωση από τα κατεχόμενα

Στην σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων συμφώνησαν οι δύο ηγέτες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, με προτεραιότητα στους Τ/κ που δουλεύουν, σπουδάζουν ή υποβάλλονται σε θεραπεία στο «νότο» και τους Τ/κ που μένουν στην Πύλα και εργάζονται στο ψευδοκράτος, αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τη «προεδρίας» στα ΜΚΔ.

Όπως σημειώνεται, κατέληξαν επίσης σε συμφωνία αρχών όσων αφορά την άρση των περιορισμών για τους Ε/κ και Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα και διευκολύνσεις στις διελεύσεις για ανθρωπιστικά θέματα.

Για τις προαναφερόμενες κατηγορίες η διέλευση με αυτοκίνητα θα γίνεται από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου ενώ για τους μαθητές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτές οι διελεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου και θα απαιτείται ένα πιστοποιητικό διεξαγωγής ελέγχου για τον κορωνοϊό τις τελευταίες 3 ημέρες με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ σκέφτονται η κυβέρνηση της Δημοκρατίας να διεξάγει δικό της δειγματοληπτικό έλεγχο.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται, συμφώνησαν επίσης στο να συνεδριάσει η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, με την συμμετοχή των συντονιστών όλων των Επιτροπών από τις δύο πλευρές, υπό την αιγίδα των ΗΕ, και να καθορίσει, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα, έναν οδικό χάρτη με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα για να επιστρέψει η ομαλότητα στις διελεύσεις.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι αύριο στις 11.30 το πρωί ο Τ/κ ηγέτης θα ενημερώσει για το θέμα αυτό τον «πρόεδρο» της «βουλής», τους «προέδρους» των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, τον «πρωθυπουργό» και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», ενώ θα συζητήσουν και άλλα θέματα που αφορούν τον «δημόσιο τομέα», αλλά και την διαδικασία ομαλοποίησης.