Αντιδράσεις κομμάτων για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις

imagewΈντονα αντέδρασν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα

Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Ο Γ.Γ. Του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του ανέφερε:

“Θέλω να εκφράσω ειλικρινά τη λύπη μου γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τρόπο, κατά την άποψη μου, προκλητικό, αποδίδοντας μάλιστα υστερόβουλες σκέψεις. Θέλω να τους υπενθυμίσω τι έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κάτι που θα πρέπει να το σέβονται δύο φορές σήμερα που βρίσκονται στην εξουσία. Έλεγαν λοιπόν: «ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρέπει να κατανοήσει ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε μια χώρα που βρίσκεται εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπου αποφασίζει η Γραμματεία και προσυπογράφει και χειροκροτεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Ο ναός της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εξασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έχει και το δικαίωμα και να εγκρίνει και να απορρίπτει αλλά και να τροποποιεί». Αυτή την άποψη λοιπόν, που διατύπωναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είναι υποχρέωση τους –επαναλαμβάνω- να τη σέβονται διπλά σήμερα, που βρίσκονται στην εξουσία. Βέβαια, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΔΗΣΥ ουδέποτε τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση εφάρμοζε όταν ήταν στην εξουσία.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, θέλω να πω κάποια απλά πράγματα. Δεν διαβουλεύτηκαν με τα πολιτικά κόμματα όλα. Εκείνο το οποίο τους καθοδήγησε ήταν η ανάγκη τους να διαμορφώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ό,τι μας αφορά, μάς αγνόησαν εντελώς. Από τις 23 του Απρίλη που έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό και είπαν ότι θα διαβουλευτούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια προσπάθεια αν βρουν συναίνεση, εμάς δεν μας προσέγγισαν. Μέχρι τις 8 του Μάη, που κατέθεσαν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Το δεύτερο, η καθυστέρηση οφείλεται σε εκείνους. 40 ολόκληρες μέρες τούς πήρε -όταν απέσυραν για πρώτη φορά το νομοσχέδιο- με τον τεράστιο μηχανισμό που διαθέτουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να ετοιμάσουν την πρόταση τους. Και ακόμα μέχρι την τελευταία στιγμή, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και το θέμα των ενοικίων δεν είχαν καταθέσει πρόταση. Την κατέθεσαν μετά τις 8 του Μάη. Ήθελαν από τη Βουλή, δίχως να δει, να εγκρίνει. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο μας.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ουσία. Να πω ότι δεν είναι μόνο στην Κύπρο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση την οποία εμείς επιδιώξαμε τουλάχιστον να έχουμε στην Κύπρο. Είναι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολλά τα δεξιά πολιτικά κόμματα που κυβερνούν χώρες-μέλη της ΕΕ που υιοθετούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας, τις οποίες εμείς από τα μέσα του Μάρτη είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση με γραπτή μας πρόταση. Τι έλεγε η πρόταση μας; Πολύ απλή. Ότι θα έπρεπε να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις με ένα κονδύλι το οποίο θα ανερχόταν κάπου μεταξύ των €200-300εκ. Για τις άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πιο μεγάλες, εκείνο το οποίο λέγαμε είναι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη να τις δανειοδοτήσει -όχι να τους δώσει χαριστικά λεφτά, όπως προσπαθεί να υπαινιχθεί σήμερα η κυβέρνηση- με χαμηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν τρόπο λειτουργίας, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τράπεζες.
Και λέγαμε, αν το κράτος αναλάβει την ευθύνη του και στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 96% της κυπριακής οικονομίας, τότε -γιατί όχι- οι μεγάλες επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν με κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Αυτή ήταν η πρόταση που καταθέσαμε. Αυτή είναι η άποψη που, επαναλαμβάνω, υποστηρίζεται από δεξιές κυβερνήσεις στην ΕΕ. Διερωτόμαστε λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από αυτή την άποψη την οποία είχαμε διατυπώσει.
Μας λένε ότι είναι με λεφτά τρίτων που θέλαμε να γίνουν αυτές οι ενέργειες. Μα η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει στο πρώτο νομοσχέδιο ένα ποσό ύψους €250εκ. για την επιδότηση των επιτοκίων. Αυτό δεν το έβαλε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, είχε υπολογίσει ότι θα δαπανούσε 1,32δις γιατί θα ήμαστε σε lockdown μέχρι τις 12 του Ιούνη. Επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 4 του Μάη. Άλλες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις 21 του Μάη. Θα εξοικονομηθούν μεγάλα κονδύλια από το 1,32δις. Εκείνα λοιπόν τα λεφτά τα οποία το κράτος υπολόγισε να διαθέσει για τη στήριξη της οικονομίας αρκούσαν για να εφαρμοστεί η πρόταση την οποία εμείς προτείναμε. Τέλος, θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι ακόμα και να υιοθετείτο η πρόταση της κυβέρνησης όπως την κατέθεσε, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία γιατί δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη.”

ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν και η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων ή και σκοπιμοτήτων με το νομοσχέδιο Κραικών Εγγυήσεων

“Ως ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Κρατικές Εγγυήσεις πέραν από το γεγονός ότι αφήνει την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη αποκαλύπτει και σκοπιμότητες. Αυτά επιβεβαιώνονται από τα πιο κάτω που παραθέτουμε:

  • Γιατί η κυβέρνηση επέμεινε να μη γίνει αποσύνδεση της κρατικής επιχορήγησης από τις Κρατικές Εγγυήσεις προς τις Τράπεζες όπως ίσχυσε και σε άλλες χώρες της ΕΕ και επέμενε στην διασύνδεση τους;
  • Για 40 ημέρες η Κυβέρνηση ετοίμαζε το νέο νομοσχέδιο για τις Κρατικές Εγγυήσεις επικαλούμενη συζητήσεις με κόμματα. Όταν με την πλειοψηφία των κομμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμία επαφή αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως το ενδιαφέρον της δεν επικεντρωνόταν εις την δημιουργία συνθηκών συναίνεσης και ετοιμασίας ενός νομοσχεδίου με την συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά ο στόχος της ήταν η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας .Για αυτό και οι διαβουλεύσεις έγιναν με συγκεκριμένα κόμματα.

Όσον αφορά τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πως σε καμία περίπτωση δεν είχαμε απάντηση πού αυτές συγκρούονται σε σχέση με την δημοσιονομική πολιτική ή ακυρώνουν ή αποδυναμώνουν το νομοσχέδιο.
Τα πάρα πάνω επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης πέραν από την στήριξη αυτών που πραγματικά το είχαν ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης , ήταν και η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων ή και σκοπιμοτήτων .”

Κίνημα Οικολόγων

 

“Η Κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση απόσυρσης του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες ουσιαστικά αφήνει αβοήθητη την οικονομία αφού δεν πέρασε το δικό της σχέδιο.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει μιας μορφής έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία – που σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών έχει ρίσκο για ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο – η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους έρμαιο στα νύχια της κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε στήριξη κυρίως στις μικρές και μεσαίες. Καλούμε την Κυβέρνηση να καταθέσει αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση αυτό που αποκαλεί σχέδιο Β’ και όχι να μας παραπέμπει στην ερχόμενη εβδομάδα.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί – πάρα το γεγονός ότι της εξηγήθηκε από την αρχή και πριν δυο μήνες – ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (μετά το πάθημα με τον Συνεργατισμό) δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν στο θέμα του ελέγχουν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Τώρα αναμένουμε τη κατάθεση του νέου πακέτου στήριξης για την οικονομία, του «Plan B» όπως το ονομάζει η Κυβέρνηση. Είμαστε πάντα στη διάθεση της Κυβέρνησης να υποβάλουμε προτάσεις για να γίνει ορθολογιστικά – και οικολογικά – η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων.”

Κίνημα Αλληλεγύη

“Από νωρίς σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κυριάκος Κούσιος, εμφανίζεται σε σειρά Μέσων Ενημέρωσης και επιδίδεται σε παραπληροφόρηση σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς αντίλογο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι εμφανής.
Όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αγωνιώδη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διασφαλίσει ότι δεν θα καρπωθεί και πάλι η ολιγαρχία των πλουσίων (που πάντοτε βγαίνει κερδισμένη και πάντοτε στηρίζει την κυβέρνηση) τα κονδύλια των τραπεζών (αποταμιεύσεις του λαού) και τα κονδύλια της Ε.Ε, ως «σαμποτάζ» στο νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις.

Εξάλλου η Αλληλεγγύη με ανακοίνωση της  σε ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ανέφερε:

“Η Βουλή ως βασικός δημοκρατικός θεσμός οφείλει να υπερασπίζεται τα δίκαια των πολιτών και όχι για να συμπλέει με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με αυθαίρετες ενέργειες και εκβιαστικούς μηχανισμούς απέναντι στη Βουλή, υπό την απειλή «ότι θα την εκθέσει στα όμματα του λαού».
Εν αντιθέσει με τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός κατανοεί ποιος δεν συναινεί αυτή τη στιγμή στη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων, ποιος κυβερνά, ποιος φοβάται τον έλεγχο και ποιος με αποφάσεις του αφήνει χωρίς πραγματική στήριξη τον λαό.
Απευθύνουμε επίσης δημόσιες προσκλήσεις – προκλήσεις προς τις ηγεσίες των ΟΕΒ – ΚΕΒΕ για διασκέψεις ώστε να ακούσουμε αναλυτικά τις απόψεις τους και να αναλύσουμε τις δικές μας.”

Συμμαχία Πολιτών


Η Συμμαχία Πολιτών απαντώντας στην κυβέρνηση αναφέρει:

Η Συμμαχία Πολιτών δεν απέρριψε το νομοσχέδιο, αντιθέτως μάλιστα πρότεινε βελτιώσεις επ’ αυτού. Οι τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημά μας προνοούσαν περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο κατά τη διαδικασία παραχώρησης δανείων από τράπεζες. Ασφαλώς μία ανεξέλεγκτη παραχώρηση δανείων από τράπεζες θα μας οδηγούσε σ’ οικονομικά εγκλήματα του παρελθόντος.
Με την απόσυρση του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση απλά έκλεισε τ’ αυτιά στις υποδείξεις για βελτιώσεις και διέκοψε κάθε διάλογο. Με την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν επέτρεψε καν στις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν σχετικά.
Ερωτήματα προκύπτουν και απ’ την επιμονή της Κυβέρνησης να μην καταθέσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο την απευθείας χορηγία (έστω την ελάχιστη) στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα και χρήζει διαφορετικού νομοσχεδίου. Η Συμμαχία Πολιτών επιμένει στην πρότασή της για αύξηση της απευθείας χορηγίας στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.”

 

ΣΕΑΛΚ

Έκκληση προς την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα κάνει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ζητώντας, όπως, θέτοντας ως υπέρτατο στόχο το δημόσιο συμφέρον, αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και εμπειρία των παραγωγικών φορέων της οικονομίας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών και λειτουργικών λύσεων, για το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΕΛΚ αναφέρει πως παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην οικονομία και προσθέτει πως «το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία για την παροχή τραπεζικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, στερεί από την αγορά τη ζωτική ρευστότητα που είναι απαραίτητη αυτή τη χρονική περίοδο».

«Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κοινωνία και η οικονομία του τόπου, όλα τα μέσα και εργαλεία για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων είναι απαραίτητα και χρήσιμα», καταλήγει ο ΣΕΛΚ.