ΥΠΟΙΚ:Η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις

MoneyΤην απόσυρση του Νομοσχεδίου περί στήριξης των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID 19, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, πριν ακόμη λήξει η συνεδρία του Υπουργικού, ανακοίνωσε την απόφαση, δηλώνοντας ότι «από την 1η μέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου η Κυβέρνηση είχε επιδείξει καλή διάθεση για εξεύρεση συναινέσεων προς ψήφιση του Νομοσχεδίου».

Αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων των κομμάτων που δέχτηκε η Κυβέρνηση «για χάρη της συναίνεσης», είπε όμως ότι παρά την προσπάθεια παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες τροπολογίες «που είτε αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του σχεδίου, είτε βρίσκονται καθαρά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης, το οποίο μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα για να καταρτίσουμε τέτοια σχέδια».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι διαφωνίες είναι πλήρως σεβαστές, ακόμα και σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία τους σχεδίου, «αλλά δυστυχώς οι τροπολογίες οι οποίες προτείνονται καθιστούν το σχέδιο μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο».

Ανέφερε ακόμη ότι το σχέδιο, που αφορά τη χρήση ενός απλού χρηματοοικονομικού εργαλείου προς όφελος της οικονομίας «έχει αναδειχθεί σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον τόπο και την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση». Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει πολιτικές και μέτρα, πάλι εντός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων των κομμάτων που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είπε ότι έγινε αποδεκτή η μείωση του συνολικού ποσού έκδοσης των εγγυήσεων, από €2 δις σε €1 δις, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι αυτό αποστερεί μια στήριξη μεγαλύτερη στην αγορά.

Παράλληλα, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, αφαιρέσαμε από το σκέλος των εγγυήσεων το μέρος το οποίο αφορά εγγύηση των επιτοκίων.

Ακόμη, είπε ότι καθορίστηκε ποσό €300 εκ. ως εγγυήσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, δηλαδή αυτούς που εργοδοτούν κάτω από δέκα άτομα. Αυτή η πρόνοια εισάχθηκε κατόπιν αξιώσεων των κομμάτων στον νόμο και όχι μόνο στο διάταγμα, συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε ανακατανομή όλου του ποσού που αφορά τις εγγυήσεις και τέθηκε και ανώτατο όριο €200 εκ. για τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτουμένων.

«Εισάξαμε στον νόμο την πρόνοια για το ύψος των εγγυήσεων αντί στο διάταγμα, με το ποσοστό κάλυψης 70%-30%. Αυξήσαμε την κρατική εγγύηση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους από το 70% στο 85%. Αυτή η πρόνοια επίσης καθορίστηκε στον νόμο», συνέχισε ο Υπουργός.

Περαιτέρω, είπε ότι εισήχθη στο διάταγμα όρος, όπως οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων προσκομίζουν βεβαίωση για διευθετημένες οφειλές τους ή οφειλές σε ρύθμιση, καθώς και των υποχρεώσεών τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή στον Έφορο Φορολογίας ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη είπε ότι εισήχθη στον νόμο πρόνοια όπως κάθε τρεις μήνες γίνεται ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου και για αντίστοιχο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ακόμη είπε ότι μειώθηκε στο διάταγμα το ύψος του δανείου που αφορά το μισθολογικό κόστος, από διπλάσιο μισθολογικό κόστος που ήταν το ανώτατο όριο για ύψος του δανείου, στο ετήσιο μισθολογικό κόστος. «Και με αυτή τη πρόνοια η Κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις γιατί αποστερείται ουσιαστικά το ύψος του δανείου από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αρκετό προσωπικό. Το δεχτήκαμε όμως για χάρη της συναίνεσης», συνέχισε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακολούθως και στην πρόνοια που εισήχθη στο νόμο, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται όπως υποθηκεύουν ως εξασφάλιση του δανείου οποιαδήποτε άλλη μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν και ότι η παραχώρηση μη εξασφαλισμένων δανείων είναι δυνατή μόνο στις περιπτώσεις όπου οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία ή άλλα αποδεικτικά περιουσιακά στοιχεία για πλήρη εξασφάλιση των νέων δανείων. «Και εδώ η Κυβέρνηση ήθελε να ήταν πιο ευέλικτη γιατί υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως αδυνατούν να εξασφαλίσουν νέα εξασφάλιση ή να μην έχουν άλλη περιουσία, αλλά για χάρη της συναίνεσης το αποδεχτήκαμε» συμπλήρωσε.

Ακόμη ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την επιβολή κυρώσεων, ενώ προστέθηκε στο νόμο ότι εκτός από τα πιστωτικά ιδρύματα, αυτό θα αφορά και τους δικαιούχους των δανείων και της εφάπαξ κρατικής στήριξης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις αλλαγές οι οποίες έγιναν όλο αυτό διάστημα, ούτως ώστε να καταφέρουμε να βρούμε εκείνη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τη συναίνεση η οποία χρειαζόταν για να στηριχθεί το νομοσχέδιο», κατέληξε ο Υπουργός.