Κρίσιμη η συνάντηση Βαρουφάκη Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει το Βερολίνο την αυριανή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα.Minister of Finance Varoufakis visits EZB

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί. Εκεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στην Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, πριν να έχει και η ίδια την πρώτη επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα -εκτός απροόπτου- στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.

«Είναι καλό και χρήσιμο να συνομιλούν οι δυο πλευρές», σχολιάζει το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της αυριανής συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Πάντως, όσον αφορά το θέμα του κουρέματος η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι η όλη συζήτηση αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, η αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης ξεκινά το 2020 ενώ τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Συνεπώς το πρόβλημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι το χρέος, αλλά η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, εκτιμά το Γερμανικό Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά προτείνει την ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τις μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ, το ύψος των απαιτήσεων του EFSF για τη διάσωση των τραπεζών ανέρχεται στα 30 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10,9 δις ευρώ που δόθηκαν για περαιτέρω ανακεφαλοποιήσεις. Σε αντάλλαγμα το EFSF θα λάβει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων όμως ανέρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, μόλις στα 8 δις ευρώ. «41 δις έναντι 8 δις, δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», λενε έγκυρες πηγές στο Βερολίνο.

«Καρποφόρες»  συνομιλίες   με Ντράγκι

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι “ενθαρρυμένος για το μέλλον” μετά τις “καρποφόρες συνομιλίες” που είχε σήμερα  στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, από τον οποίο ήρθε να ζητήσει στήριξη για τις ελληνικές τράπεζες.

“Είχαμε πολύ καρποφόρες συνομιλίες”, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, διαβεβαιώνοντας πως η επικοινωνία ήταν “εξαιρετική”, γεγονός που του προσφέρει “μια ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον”.