Κίνημα Αλληλεγγύης:Δέκα εισηγήσεις για τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις

 

Money To Κίνημα Αλληλεγγύη μετά από μελέτη του νομοσχεδίου «περί στήριξης των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου του COVID-19, νόμος του 2020», το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο, εισηγείται συνοπτικά τις ακόλουθες τροπολογίες:

– Επέκταση κριτηρίου συμμετοχής για επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που έχουν καθυστέρηση στις δόσεις τους μέχρι 90 ημέρες (αντί μέχρι 30 μέρες).

– Να αυξηθούν τα εφάπαξ ποσά της κρατικής στήριξης για τους αυτοτελώς εργαζομένους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιχειρηματικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της κρίσης.

– Να μπει οροφή στα ποσά των δανείων της κάθε κατηγορίας ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών.

– Αυστηρότερες κυρώσεις και ποινές ειδικά για τις τράπεζες, αν παραβιάσουν τη νομοθεσία και καταχραστούν την κρατική εγγύηση.

–  Να μειωθούν περαιτέρω τα τραπεζικά επιτόκια.

–  Να γίνει προσθήκη ως κριτήριο συμμετοχής ότι για το δικαιούχο το σύνολο του παθητικού του, δεν μπορεί να ξεπερνά το σύνολο του ενεργητικού του.

–  Να γίνει προσθήκη ότι η διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενός αιτήματος από τις τράπεζες θα πρέπει να διεκπεραιώνεται με προτεραιότητα και ταχύτητα.

– Nα υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα να ενημερώνουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τους πρώτους 3 μήνες κάθε μήνα και μετά κάθε τρίμηνο.

–  Να παρευρίσκεται ως παρατηρητής στην Επιτροπή Παρακολούθησης, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (μόνο για ελέγχους που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας).

– Να μειωθούν όσο γίνεται οι μη εξασφαλισμένες χορηγήσεις.