Tσίπρας προς Ολάντ:« Χρειαζόμαστε σήμερα μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη»

«Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Γαλλο Πρόεδρο

Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με το νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Paris

Ο Γάλλος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη θέληση της Γαλλίας να συνδράμει τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να “βρεθεί μια σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση”.

Ο δε Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε “τη χρησιμότητα της Γαλλίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Ενωμένη Ευρώπη και πρωταγωνίστρια στην κοινή προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή”.

Ο Πρόεδρος Φρανουά Ολάντ ανέμενε τον Αλέξη Τσίπρα και τον υποδέχθηκε στις σκάλες της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου.

Η συνάντηση ξεπέρασε την προβλεπόμενη μια ώρα και έφθασε κοντά στο δίωρο.

Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο χωρίς όμως υπάρξουν ερωτήσεις. Ο `Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ευρίσκεται στη χώρα του Διαφωτισμού, αυτήν την εποχή που στην Ευρώπη, ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί στον ορθό λόγο και που η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία.

Η Γαλλία και η Γαλλική Δημοκρατία, πρόσθεσε, αποτελούν παράγοντα σταθεροποίησης στην ΕΕ κι αυτή η σταθερότητα προϋποθέτει σήμερα την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, την οριστική και αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε σήμερα μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, μια νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, είπε.

Σ` αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη Γαλλία ξανά μπροστά, ως εγγυητή της Ενωμένης Ευρώπης, δηλαδή ως πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής, υπογράμμισε. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη, η δε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Τόνισε ότι η Ευρώπη είναι “το κοινό μας σπίτι, για το οποίο οφείλουμε να εργασθούμε, σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν τη συγκατοίκησή μας στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και σεβόμενοι την ισοτιμία των κρατών – μελών. Διότι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές”.

“Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον”, είπε.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες και σήμερα με τους ηγέτες της ΕΕ και τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατέθεσε ” μια ρεαλιστική πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό βιώσιμο αποτέλεσμα. Σε μία συμφωνία που θα μπορέσει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και ανάσα στην Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν μας υποχρεώνει γι αυτές, αλλά από μόνοι μας πρέπει να τις προχωρήσουμε για να κάνουμε το κράτος μας αξιόπιστο, τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική και για να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, έκανε πολλές θυσίες, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους.