Θετική κατάληξη σε ορισμένα αιτήματα των απολυθέντων από τις Κ.Αερογραμμές

Θετική κατάληξη υπήρξε σε ό,τι αφορά ορισμένα από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πρώην εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές μετά το κλείσιμο της εταιρείας. Σήμερα, οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως δήλωσαν οι επικεφαλής τους σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι σε κάποια ζητήματα υπήρξε σήμερα θετική κατάληξη “ιδιαίτερα αυτό που αφορά το θέμα του Ταμείου Προνοίας, του μισθού προειδοποίησης που έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι ο μισθός ο ολοκληρωμένος χωρίς τις εισφορές που έδιδαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι”.

Παραμένει, σημείωσε, ανοικτό το ζήτημα των επιπρόσθετων αποζημιώσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι για παρόμοια μεταχείριση με εκείνους που είχαν φύγει στο παρελθόν με διάφορα σχέδια ή διάφορες ευκαιρίες όταν υπήρχαν μαζικές απολύσεις στο παρελθόν.

Ερωτηθείς εάν έχει λεφτά το κράτος για να καλύψει το αίτημα αυτό, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι “έχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μαζί με τον ΥΠΟΙΚ και βάλαμε κάποιες προτάσεις κάτω που δεν έχουν απορριφθεί ούτε έχουν γίνει αποδεκτές. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λογική κατάληξη”.

Για το Ταμείο Προνοίας, είπε ότι το 2,7% που έχει συμφωνηθεί θα δοθεί σε όλους και σε αυτούς που φεύγουν τώρα και σε αυτούς που έφυγαν στο παρελθόν.

Σε σχέση με το αίτημα απορρόφησης εργαζομένων των πρώην ΚΑ στο δημόσιο τομέα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα και υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δημόσια τέθηκε κατά του θέματος αυτού. “Εντούτοις δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο,” είπε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι υπήρξε μια πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα.

Όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας, αυτό το θέμα, είπε, “έχει κλείσει με 9 εκατ. κόστος, ενώ έχουν ρυθμιστεί θέματα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως οι αορίστου χρόνου που δεν είχαν καθόλου Ταμείο Προνοίας και το θέμα της προειδοποίησης που θα είναι ο κανονικός μισθός χωρίς τις αποκοπές που γίνονταν προηγουμένως για να σωθεί η εταιρεία”.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι υπάρχουν όμως δύο σημαντικά θέματα τα οποία είναι ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρώτο είναι η πιθανότητα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κάποιων εργαζόμενων. Ο κ. Μωυσέως ανέφερε ότι οι νομικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν θα ερευνηθούν και θα συνεχίσει ένας διάλογος.

“Πέραν τούτου είναι και το θέμα μιας έξτρα αποζημίωσης πέραν του κόστους που είχε στο Ταμείο Προνοίας σαν αποζημίωση λόγω απόλυσης λόγω πλεονασμού, ένας θεσμός που τόσο η εταιρεία αυτή τον έχει εφαρμόσει τρεις- τέσσερις φορές που είχε απολύσεις, όσο και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες το εφαρμόζουν”, συνέχισε.

Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Οικονομικών και θα επανέλθουμε, κατέληξε.