Ερωτήματα και ανησυχίες κομμάτων και οργανώσεων για το άνοιγμα των σχολείων

sxoleia-696x391Την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγνα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες την 21η Μαίου σχολιάζουν τα κόμματα εκφράζοντας ανησυχίες και ερωτήμτα για τα μέτρα προστασίας που αναμένεται να ληφθούν

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ σχολιάζοντας τις  αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναφέρει:

“Είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, που λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Με προτεραιότητα και πρώτη έγνοια την υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε συνθήκες κανονικότητας.
Θέλουμε και σήμερα να επαναλάβουμε πως η επιτυχία της επανεκκίνησης κρίνεται από την ατομική και τη συλλογική ευθύνη του κάθε ενός και της κάθε μιας από μας. Η τήρηση των συστάσεων των ειδικών, η τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι για όλους ευαγγέλιο και να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.
Η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη των δεδομένων και πως προχωρά η σταδιακή επαναφορά. Η ετοιμότητα για τυχόν βελτίωση των αποφάσεων αν κι εφόσον χρειαστεί, είναι δεδομένη. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Έχουμε την πίστη στους ανθρώπους της χώρας μας, πως όλοι μαζί θα κάνουμε τα επόμενα βήματα με ασφάλεια και επιτυχία.”

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας Χρίστου Χριστοφίδη σημειώνει:

“Με απόφαση της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση ανάληψη ευθύνης από τη κυβέρνηση, ανοίγουν τα σχολεία στις 21 του Μάη. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι αυτό που έλειψε από τη δημόσια εκπαίδευση τους 2 περίπου μήνες της κρίσης: καλή προετοιμασία, σωστός προγραμματισμός, και συνολικό πλάνο που να διασφαλίζει πρώτιστα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας όπως βεβαίως και το μαθησιακό αποτέλεσμα.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ανησυχίες και πολλά ζητήματα προς διευκρίνηση. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας το συντομότερο θα δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται. Το επόμενο χρονικό διάστημα χρειάζεται διάλογος και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς εταίρους για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού, η ανοργανωσιά και τα κενά που παρατηρήθηκαν από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού μέχρι σήμερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα θα αποτελέσουν παρελθόν.
Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι το άνοιγμα των σχολείων. Αυτός ο χρόνος δεν πρέπει να πάει χαμένος αλλά να αξιοποιηθεί ουσιαστικά στα πλαίσια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

ΕΔΕΚ

Σε δήλωση του ο βουλευτής της   ΕΔΕΚ Κ.Ευσταθίου αναφέρει:

“Ο μήνας που ακολουθεί θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ιδιαίτερα ενόψει του τροποποιημένου προγράμματος που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας.
Η οποιαδήποτε ρύθμιση απαιτούσε και απαιτεί συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου, των εκπαιδευτικών και των γονέων και συντονισμό της δράσης.
Σε αυτό τον μήνα χρειάζονται πρακτικές διευθετήσεις και συνεννοήσεις και η οποιαδήποτε συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης, και όχι μόνο, των εργαζόμενων γονέων και από πλευράς Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να επιταθεί και να συνεχίσει.”

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη θεωρεί ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα, με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή όλων των μαθητών πίσω στα θρανία τους, χωρίς να δίδονται πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες και προβληματισμούς των γονιών, των εκπαιδευτικών και γενικά της κοινωνίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Παράταξη διερωτάται «τι είναι αυτό που μεσολάβησε και ώθησε  στην εσπευσμένη αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, ο οποίος δεν προνοούσε την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία, και ποιος εγγυάται ότι ο ιός δεν θα βλάψει κανένα παιδί».

Θεωρεί σημαντικότερη και πάνω από κάθε πρόθεση τη δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, πράγμα που αποδυναμώνεται με τη συγκεκριμένη απόφαση, γιατί θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και προσθέτει ότι «αυτό που προείχε τη δεδομένη στιγμή είναι να υποβοηθούν οι τελειόφοιτοι μαθητές  με τη διενέργεια των παγκύπριων εξετάσεων, για λόγους αξιοπιστίας των απολυτηρίων τους και πρόσβασης τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Καταληκτικά αναφέρει πως το κράτος θα έπρεπε να αδράξει αυτή την ευκαιρία, επενδύοντας πολύ  περισσότερο στη διαδραστική εκπαίδευση και όχι να λαμβάνει αποφάσεις αμφιβόλου αποτελέσματος και κυρίως αποφάσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως των όποιων γνήσιων και καλόπιστων προθέσεων, μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες επιζήμιες στο τέλος.

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στη δική της ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτων αναφέρει:

“Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, αφού η Κυβέρνηση  ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την 21η Μαΐου Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους πρέπει να λειτουργήσουν με προληπτικό τρόπο κατόπιν πλήρους σχεδιασμού, για να διαφυλαχθεί στον απόλυτο βαθμό η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και ότι δεν θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα ο κορωνοϊός στην Κύπρο.
06 Μαΐου 20
Ελπίζουμε ότι η όποια απόφαση που αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ελήφθη κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης και δεν είναι προϊόν πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα. Οι αποφάσεις που αφορούν στην Παιδεία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, πρέπει να έχουν ως μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η Κυβέρνηση έχει ύψιστο καθήκον να διασφαλίσει μέσω των αρμόδιων αρχών ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός μαθητή ή εκπαιδευτικού. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η οποιαδήποτε διασπορά του ιού εντός σχολικών μονάδων, τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός ευρύτερα στην κοινωνία.
Η επιστημονική ομάδα πρέπει να επαναξιολογήσει τα δεδομένα πριν την 21η Μαΐου και να δώσει ανάλογη κατεύθυνση προς την Κυβέρνηση. Επαναλειτουργία των σχολείων νοείται μόνο με την εγγύηση από πλευράς των ειδικών ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών.
Από πλευράς Υπουργού Παιδείας δεν ακούσαμε καμία απάντηση στο καίριο ερώτημα πώς θα συμμορφώσουμε παιδιά νηπιαγωγείων με βασικούς κανόνες προστασίας και υγιεινής. Επίσης η Κυβέρνηση καλείται να διευκρινίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που τώρα τους παραχωρείται ειδική άδεια, καθώς είναι γονείς παιδιών των οποίων οι σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Με την εκ περιτροπής εκπαίδευση των μαθητών θα πρέπει να αναζητηθεί παράλληλα και ειδική φόρμουλα για τη φροντίδα των παιδιών, τις μέρες που δεν θα βρίσκονται εντός σχολικών μονάδων.”

 ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων αναφέρει:

“Ως ΕΔΟΝ, ακούγοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων διερωτόμαστε αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το ΥΠΠΑΝ, έχουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να μην μετατραπούν οι μαθητές σε πειραματόζωα.

Η ανακοίνωση για επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία από 21 Μαΐου δεν συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση ενός πλάνου για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Στην ουσία, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε πειραματόζωα, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί δωρεάν διάθεση μασκών και γαντιών σε όλους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα διενεργηθούν 20 χιλιάδες τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Γνωρίζοντας ότι μιλούμε για πέραν των 10000 εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, αντιλαμβανόμαστε ότι θα μείνουν μερικά μόνο τεστ για τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία από 21 Μαΐου, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, πέραν των πιο πάνω θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί αν οι απολυμάνσεις των σχολικών χώρων θα γίνουν μόνο μία φορά ή αν θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για διασφάλιση της προστασίας των εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών που θα συνωστίζονται σε κάθε σχολείο.

Εγείρονται και πρακτικά ερωτήματα. Δεν ανακοινώθηκε με ποιο τρόπο δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεδομένου ότι πέραν του 60% των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης μεταβαίνει στο σχολείο με το λεωφορείο. Επίσης, πρέπει να γίνει άμεσα ρύθμιση σε σχέση με την μετακίνηση των τελειόφοιτων μαθητών από και προς το σχολείο από τις 11 Μαϊου, δεδομένου ότι μέχρι τις 21 Μαΐου ισχύει ο περιορισμός στις μετακινήσεις. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι μαθητές από τη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές νηπιαγωγείων και κυρίως των δημοτικών, Γυμνασίων, Α’ και Β’ τάξης Λυκείων/Τεχνικών Σχολών;

Τέλος, θεωρούμε ότι το ΥΠΠΑΝ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων έπρεπε να έχει ανακοινωθεί προ πολλού και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εντείνει το άγχος και την πίεση στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που νιώθουν για ακόμα μια φορά ότι θυματοποιούνται.

Ως ΕΔΟΝ, αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε δύσκολες στιγμές. Οφείλει όμως η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΠΑΝ να καταρτίσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εκπαίδευση. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα τέτοιο σχεδιασμό, ακριβώς το αντίθετο. Παρατηρούμε προχειρότητα, αυταρχισμό και σπασμωδικές κινήσεις. Μήπως από τούδε και στο εξής θέτουν τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων πάνω από την υγεία των ανθρώπων; Μήπως μετατρέπουν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πειραματόζωα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ; Ελπίζουμε να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να παρουσιάσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλάνο που στο επίκεντρο του θα έχει την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Να τίθεται μέχρι τέλους της πανδημίας, η δημόσια υγεία πάνω από τα όποια οικονομικά συμφέροντα.”

ΠΣΕΜ

Δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΣΕΜ.

Αναφερόμενη στη σύσκεψη όλων των φορέων της εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων , η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν έγινε διάλογος μεταξύ των φορέων αλλά ανακοινώθηκαν τα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει πριν την σύσκεψη».

«Παρόλα αυτά πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα. Η Κυβέρνηση, μας ανακοίνωσε την απόφαση της για να επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις 21 Μαΐου και να κάνουν μαθήματα στο σχολείο μέχρι τις 26 Ιουνίου. Το μόνο που απαντήθηκε είναι ότι οι μαθητές θα πηγαίνουν σε δύο ομάδες σχολείο (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη)», προσθέτει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει, επίσης, ότι μόλις 5 μέρες πριν πάνε οι τελειόφοιτοι σχολείο παραμένουν αναπάντητα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσε πριν 3 μέρες.

«Ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν τα σχολεία τόσο για τους τελειόφοιτους από τις 11 Μαΐου όσο και για τους  υπόλοιπους μαθητές από τις 21 Μαΐου; Πως θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον συνωστισμό των μαθητών στα λεωφορεία; Πως πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψουν από 21 Μαΐου όλοι οι μαθητές στα σχολεία από τη στιγμή που δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και τα μέτρα προστασίας για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα πάνε στο σχολείο στις 11 Μαΐου;», σημειώνει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές».

«Πως θα προμηθευτούν μάσκες και γάντια όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τη στιγμή που δεν θα τους τα προμηθεύσει δωρεάν το κράτος; Πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία; Μας ειπώθηκε επίσης ότι θα γίνουν τεστ κορωνοϊου μόνο στους καθηγητές και όχι στους μαθητές. Θα γίνεται συχνή απολύμανση των σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων ή θα γίνει μόνο μια φορά στην αρχή και μετά θα αφεθούν τα σχολεία στο έλεος τους; Επίσης θέσαμε στη σύσκεψη το εξής ερώτημα το οποίο έμεινε αναπάντητο: Αφού ισχύουν μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, πως θα πηγαίνουν οι τελειόφοιτοι μαθητές στο σχολείο; Θα πρέπει να στείλουν συγκεκριμένο SMS; Θα έχουν συγκεκριμένο έντυπο μετακίνησης;», προσθέτει.

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζει η ΠΣΕΜ, να μένουν αναπάντητα αυτά τα τόσο φλέγοντα ζητήματα 5 μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφέρει, επίσης, ότι μεγαλώνει το άγχος για τους τελειόφοιτους μαθητές καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, «ούτε μας έχουν ενημερώσει στη σύσκεψη για το πότε ξεκινούν οι Παγκύπριες εξετάσεις, για το ποια θα είναι η διάρκεια και το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων».

«Ως ΠΣΕΜ και ως μαθητές περιμένουμε ακόμα να ανακοινωθεί το περιβόητο πλάνο και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει: μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και μαζικά τεστ, ανακοίνωση ωραρίου λειτουργίας σχολείων τόσο για τους τελειόφοιτους από 11 Μαΐου, όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές από 21 Μαΐου, αύξηση των διαδρομών των λεωφορείων και τήρηση των μέτρων προστασίας, άμεση ανακοίνωση ημερομηνιών, διάρκειας και προγράμματος Παγκύπριων εξετάσεων, ψηφιακό εξοπλισμό άμεσα σε όσους μαθητές δεν έχουν ακόμη. Δεν παζαρεύουμε με την υγεία μας – Δεν παζαρεύουμε με τη μόρφωση μας – Δεν παζαρεύουμε με το μέλλον μας», καταλήγει η ΠΣΕΜ, στην ανακοίνωσή της.