Τηλεδιάσκεψη με τον Υπ.Παιδείας ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων

imagewΤον ορισμό τηλεδιάσκεψης για να συζητηθεί το θέμα επαναλειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων, ζητά  από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Σύνδεσμος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, εφόσον, όπως αναφέρει, «εδώ και 45 μέρες αποφασίσατε με διάταγμα να κλείσετε τα φροντιστήρια μας και δεν μπήκατε στον κόπο να μας ακούσετε και να αντιληφθείτε αρκετά προβλήματα που προκύπτουν στον κλάδο μας».

«Είμαστε ένας Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 650 νόμιμα φροντιστήρια και περίπου 3.000 καθηγητές εργοδοτούνται. Πολλές φορές ακούμε ακόμα και από εσάς, τη χρήση της λέξης παραπαιδεία λανθασμένα, εννοώντας γενικά την φροντιστηριακή εκπαίδευση. Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη «παραπαιδεία είναι η παιδεία που παρέχεται εκτός της επίσημα αναγνωρισμένης δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης». Επομένως, παραπαιδεία είναι η παράνομη διδασκαλία μαθημάτων είτε από καθηγητές του δημοσίου είτε από ιδιώτες χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Επομένως, τα αδειούχα και νόμιμα Ιδιωτικά Φροντιστήρια δεν δικαιούται κανένας να τα συμπεριλαμβάνει στον όρο παραπαιδεία είτε από άγνοια είτε επί σκοπού», πρόσθεσε.

Με την ίδια λογική, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, θα αποτελούσαν παραπαιδεία τα Κρατικά Ινστιτούτα, τα ιδιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, σχετικά με τη λειτουργία των φροντιστηρίων, όπως το γραμματειακό προσωπικό καθώς και οι καθηγητές στα φροντιστήρια μπορούν να εργάζονται από τώρα στο χώρο του φροντιστηρίου, ώστε να προετοιμάσουν την επαναλειτουργία του;, Οι καθηγητές μπορούν να εργάζονται στο χώρο του φροντιστηρίου και να προσφέρουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, ένας σε κάθε αίθουσα;, Οι τελειόφοιτοι μαθητές θα επανέλθουν για μαθήματα στα φροντιστήρια στις 11 Μαΐου; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό;, Ποια μέτρα υγιεινής θα πρέπει να εφαρμόσουμε στα φροντιστήρια που θα επαναλειτουργήσουν;.

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων σε όλο το φάσμα τον Πανελλήνιων εξετάσεων για όσον αφορά την Γ’ Λυκείου. Επιπρόσθετα όλα τα Ιδιωτικά θα επαναλειτουργούν σύμφωνα με την έναρξη λειτουργίας όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι και στην Κύπρο μπορούμε να ενεργήσουμε ανάλογα. Πάντα στα πλαίσια ασφάλειας τηρώντας όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν από το Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, από το Υπουργείο Υγείας και τέλος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα της εργασίας μας, που είναι για 9 με 10 μήνες το χρόνο, είναι ορατό το ενδεχόμενο φέτος να μείνουν κλειστά όλα τα φροντιστήρια, από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο, για περίοδο 6 μηνών».

«Ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα, ενοίκια, δόσεις κτλ, τρέχουν και δυστυχώς χωρίς έσοδα το αποτέλεσμα θα είναι το οριστικό κλείσιμο των πλείστων φροντιστηρίων και χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως η πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων να μεταφερθεί τέλος Σεπτεμβρίου 2020, όπου θα έχουμε ξανά έσοδα, να δοθεί παράταση καταβολής φόρου εισοδήματος για το 2019, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να γίνει αναστολή δόσεων δανείων σε όλους ανεξαιρέτως, σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις χωρίς επιβολή τόκων, για όση περίοδο διαρκεί η υποχρεωτική αναστολή των εργασιών, να γίνει επιδότηση ενοικίου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 500 χιλιάδων ετησίως για όση περίοδο διαρκεί η υποχρεωτική αναστολή των εργασιών και να γίνει αναστολή πληρωμής λογαριασμών ΑΗΚ, Κοινοτικών / Δημοτικών Φόρων, Υδατοπρομήθειας και φορολογιών για ένα εξάμηνο.