Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Η Δημοτική Εκπαίδευση δεν επιστρέφει στα σχολεία ούτε στη Β΄ φάση χαλάρωσης των μέτρων

 Δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την επαναλειτουργία των σχολείων , λέει η ΟΕΛΜΕΚ

 

schools-800x500_cΣτη Δημοτική Εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία τουλάχιστον μέχρι το τέλος και της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις που γίνονται αν υπάρξει η δυνατότητα και το επιτρέπουν οι συνθήκες θα είναι μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά, ίσως, το τελευταίο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.

Ερωτηθείς για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι φαίνεται πως οι ασκήσεις επί χάρτου που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη Δημοτική Εκπαίδευση , αλλάζουν κατά πολύ τα δεδομένα, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονταν τις προηγούμενες μέρες.

«Διαφάνηκε ότι είναι δύσκολο να μοιραστούν τα τμήματα. Είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν είτε από τα παιδιά του Δημοτικού χώροι του Γυμνασίου ή από τα παιδιά του νηπιαγωγείου χώροι του Δημοτικού και ό,τι είναι να γίνει στη Δημοτική Εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει στον χώρο εντός του σχολείου των παιδιών, επεσήμανε ο Υπουργός», πρόσθεσε.

Όπως είπε, μέχρι αυτή τη στιγμή η Προδημοτική Εκπαίδευση, η Ειδική Εκπαίδευση, αλλά ακόμα και τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και η επιστροφή σε κάποια στιγμή ίσως περιοριστεί μόνο στα μεγαλύτερα παιδιά.

«Το Υπουργείο Παιδείας έχει επικεντρωθεί αυτή την στιγμή στην επιστροφή των Λυκείων και συγκεκριμένα της Γ΄ Λυκείου με τις εξετάσεις, τον προγραμματισμό και την οργάνωση των παγκυπρίων εξετάσεων. Εμείς εκφράσαμε την προθυμία μας και την ετοιμότητά μας αν και όταν κληθούμε, να συμβάλουμε με εισηγήσεις και απόψεις για την επιστροφή παιδιών στα σχολεία, όπως ήταν και το μήνυμα που πήραμε κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό», σημείωσε.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι αυτό το διάστημα ενισχύθηκε στη Δημοτική Εκπαίδευση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου προχωρά η Ε΄ και η ΣΤ΄ και με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Ενισχύθηκε στην Α΄ – Δ΄ τάξη η ασύγχρονη εκπαίδευση και εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι εγκύκλιος του Υπουργείου καλεί πλέον τους γονείς να πάνε στα σχολεία να πάρουν τα βιβλία από τα σχολεία και να τα πάρουν σπίτι, φαίνεται ότι ενισχύουν το ξεκάθαρο μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν καλυφθεί όλα τα παιδιά με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο κ. Φυλακτού είπε: «Όχι, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη τα παιδιά, αλλά αναμένουμε ως ΠΟΕΔ ότι τα παιδιά της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης που θα συνεχίσουν πλέον στο κομμάτι της σύγχρονης εκπαίδευσης το Υπουργείο έχει ευθύνη και υποχρέωση να καλύψει αυτά τα 1500 παιδιά όσον αφορά τον εξοπλισμό».

ΟΕΛΜΕΚ

Την απογοήτευσή της «για το γεγονός ότι, ενώ μπήκαμε στον Μάιο, δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς», εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ.

«Συγκεκριμένα, η Οργάνωση μας διατυπώνει τους έντονους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της, που απορρέουν από την ενημέρωση που λάβαμε από τον Υπουργό Παιδείας κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1.5.2020, η οποία επικεντρώθηκε, κυρίως, στην απόφαση για επιστροφή της Γ` Λυκείου στα σχολεία από 11.5.2020, μετά από τη σχετική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσουμε ότι πολλά από τα ερωτήματα που υποβάλαμε στον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και για εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα, παραμένουν ακόμα αναπάντητα και αδιευκρίνιστα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση, μία μόλις εβδομάδα μετά την άρση των πρώτων απαγορευτικών μέτρων και πριν την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την προσωπική υγεία των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία, τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και, ταυτόχρονα, το μέλλον των τελειόφοιτων μαθητών.

Προσθέτει ότι η εισήγηση, βέβαια, ανήκει στους ειδικούς και η απόφαση μαζί με την ευθύνη για την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολεία για μαθήματα πριν από τις τόσο σημαντικές για το μέλλον των παιδιών εξετάσεις, βαραίνει την εκτελεστική εξουσία.

«Περαιτέρω, διαπιστώνουμε πολλές ασάφειες, που αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών και των εργαζομένων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των Λυκείων μετά τις 11.5.2020. Σε σχέση με την επάνοδο των τελειόφοιτων μαθητών και των εκπαιδευτικών στα Λύκεια, η Οργάνωσή μας θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λήψη αυστηρών μέτρων και κανόνων υγιεινής, για την ασφάλεια και την προστασία όλων των εργαζομένων (μαθητών, εκπαιδευτικών, γραμματειακού και βοηθητικού προσωπικού) στις σχολικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των απολυμάνσεων (πριν την προσέλευση και κατά τη διάρκεια της παρουσίας των μαθητών στα σχολεία), των θερμομετρήσεων, τέστ , των μασκών προσώπου, γαντιών και γενικά οποιουδήποτε υγειονομικού υλικού προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να αποσταλούν στις σχολικές μονάδες», συμπληρώνει.

Αντί των πιο πάνω, συνεχίζει η ΟΕΛΜΕΚ, «διαπιστώσαμε κατά τη συζήτηση με τον κ. Υπουργό μια πολιτική χαλάρωσης των μέχρι χθες αυστηρών μέτρων και κανόνων υγιεινής, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα».

«Μήπως επιθυμούν να μετατρέψουμε μαθητές και καθηγητές σε πειραματόζωα; Επίσης, η Οργάνωση μας εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς για τη μαζική προσέλευση και την παρουσία των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία, τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τον αριθμό των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας, το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται οι μαθητές εντός των σχολικών μονάδων και άλλων ζητημάτων που άπτονται, πρωτίστως,  της υγείας και της ασφάλειας τους», προσθέτει.

Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει, ταυτόχρονα, τον έντονο προβληματισμό και την κάθετη διαφωνία της αναφορικά με τη διαφαινόμενη διαφοροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στις σχολικές μονάδες σε σχέση με όλους τους άλλους χώρους εργασίας, στο σημείο που αφορά την παρουσία ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Διερωτόμαστε ειλικρινά, πώς είναι δυνατό τα διατάγματα για άλλους χώρους εργασίας να κάνουν λόγο για ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στους σχολικούς χώρους να μην ισχύει η πρόνοια αυτή. Πέραν από τα πιο πάνω ζητήματα, για τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις στην τηλεδιάσκεψη, δεν υπήρξε επίσης σαφής τοποθέτηση από τον Υπουργό για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων, για τη χρονική τους διάρκεια και για το διάστημα που θα διεξάγονται τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου πριν από τις εξετάσεις», σημειώνει.

Αναφορικά με την εξεταστέα ύλη των Παγκυπρίων Εξετάσεων,  η ΟΕΛΜΕΚ επανέλαβε στον Υπουργό Παιδείας τη θέση της για αξιολόγηση των τελειόφοιτων μαθητών στην κοινή ύλη που έχουν διδαχθεί εντός των αιθουσών διδασκαλίας, πριν τις 10 Μαρτίου 2020.

«Θέση μας, επίσης, είναι η επαρκής χρονική περίοδος διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων, ώστε να δοθεί χρόνος για σωστή προετοιμασία των μαθητών. Διευκρινίζουμε, επίσης, ότι η παρουσία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο σχολείο, θα περιλαμβάνει παραλαβή ενημερωτικού υλικού που αφορά τις Παγκύπριες εξετάσεις, επίλυση αποριών και επαναλήψεις», προσθέτει.

H ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει, ξανά, την έντονη αντίθεση και ανησυχία της για το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα ισχύσει στα Δημόσια σχολεία από την 11η Μαΐου 2020, το οποίο σε αρκετά σημεία του είναι σε διάσταση με τις γενικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θέτει σε δοκιμασία την υγεία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.

«Επαναλαμβάνουμε και προειδοποιούμε, ότι το ρίσκο επιστροφής της Γ’ Λυκείου στα σχολεία πριν από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, το οποίο ανήκει στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, έχει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από το όποιο όφελος μπορεί να έχουν υπολογίσει κάποιοι και με δεδομένο τον άγνωστο βαθμό των παρενεργειών αυτού του εγχειρήματος. Το υπέρτατο αγαθό της υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο από κάποιες ώρες διδασκαλίας, οι οποίες μπορούν να προσφερθούν μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της όποιας εξεταστέας ύλης», καταλήγει.