Έρευνα:Ο κορωνοϊός παραμένει στον αέρα σε μέρη όπου συνωστίζεται κόσμος

COVIT-1Στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός παραμένει στον αέρα, σε μέρη όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, αλλά και στις τουαλέτες, καταλήγει νέα έρευνα.

Καθώς το ερώτημα του εάν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα δεν έχει λάβει μια σαφή και ασφαλή απάντηση, νέα έρευνα δείχνει ότι ο ιός παραμένει στον αέρα σε πολυσύχναστους χώρους ή δωμάτια που δεν διαθέτουν εξαερισμό.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα ευρήματα των ερευνητών υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα. Εντούτοις, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο νοσοκομεία της Γιουχάν στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Research», δεν εστίασε, ειδικότερα, στο κατά πόσο, τα σωματίδια που μένουν στον αέρα μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικό υλικό του ιού που αιωρούνταν στον αέρα, στις τουαλέτες των νοσοκομείων, σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και σε δωμάτια, όπου το ιατρικό προσωπικό αφαιρεί τα προστατευτικά γάντια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν ο άνθρωπος αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται, και αφού μολύνουν κάποια επιφάνεια, ενώ τα μικρότερα σταγονίδια μπορούν να μένουν στον αέρα για ώρες.

Η έρευνα διεξήχθη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη γύρω περιοχή, από δύο νοσοκομεία της πόλης Γιουχάν, όπου ο κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε.Οι ερευνητές βρήκαν μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια σε θαλάμους ασθενών, σούπερ μάρκετ και κατοικίες.

Σε μεγαλύτερο βαθμό, βρέθηκαν σταγονίδια, σε τουαλέτες και σε πολυπληθείς χώρους.

Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν στα δωμάτια, όπου το ιατρικό προσωπικό αφαιρεί τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Τα ευρήματα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημασία του αερισμού, της αποφυγής συνωστισμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.