Ρωσικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν:Δεν ήταν άσκηση η τουρκική κινητοποίηση στην Α.Μεσόγειο – Ήταν απόπειρα επίθεσης στην Λιβύη!

d0zeh3px4au2lh9Σύμφωνα με ρωσική ιστοσελίδα η μεγάλη άσκηση των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο, είχε ως αρχικό στόχο να πλήξει εγκαταστάσεις του LNA στη Λιβύη, ένα σενάριο που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, με τους Τούρκους να στρέφουν την προσοχή τους στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα το avia.pro αναφέρει: 

«Τέσσερα ρωσικά συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας Pantsir-S ήταν αρκετά για 16 τουρκικά μαχητικά να υποχωρήσουν.

Μια μέρα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στις 18 Απριλίου 2020, τουλάχιστον 16 τουρκικά μαχητικά πλησίασαν και παραβίασαν εν μέρει τον εναέριο χώρο της Λιβύης, σκοπεύοντας να χτυπήσουν τις προωθούμενες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Παρ ‘όλα αυτά, τα τέσσερα πυραυλικά συστήματα άμυνας Pantsir-S, που τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή, ανάγκασαν τους Τούρκους πιλότους να υποχωρήσουν αμέσως, καθώς οι τελευταίοι προειδοποιήθηκαν για άμεση πυροδότηση.1587393987_2542

Προς το παρόν, η Τουρκία δεν σχολιάζει την παραβίαση του εναέριου χώρου της Λιβύης, ωστόσο, δεδομένης της ενεργούς υποστήριξης των δυνάμεων της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, οι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία σκόπευε να πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση μεγάλης κλίμακας.1587393443_evymrtzxyaiduyi

Ωστόσο, παρά τη σημαντική υπεροχή των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών, τα πυραυλικά συστήματα άμυνας Pantsir-S που βρίσκονται στην επικράτεια της Λιβύης, και επί του παρόντος διαθέτει 4 συστοιχίες, μπόρεσαν να ισορροπήσουν ριζικά τις δυνατότητες του τουρκικού F- 16s, ακόμη και χωρίς πυρά.

«Η Τουρκία δεν έχει πυραύλους για να καταστρέψει τους επίγειους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, και σχεδόν σίγουρα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα περισσότερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα καταστρέφονταν, η παρούσα υποχώρηση ήταν μία επική απόδραση», σημειώνει ο αναλυτής.»

Τι ισχυρίζεται ο τουρκικός Τύπος

Ωστόσο τα τουρκικά Μ.Μ.Ε απέκρυψαν την αλήθεια και ισχυρίστηκαν πως στις 17 Απριλίου το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε άσκηση “ανοιχτής θαλάσσης” στη Μεσόγειο στη γραμμή Κύπρου – Λιβύης   κατά την οποία τα τουρκικά F16 παρέμειναν στον αέρα για 7 ώρες και 35 λεπτά.

Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, η άσκηση έγινε με συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού και στόχο είχε τη βελτίωση της εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε μακρινές αποστάσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός από F16 και αεροσκάφη CASA (μεταφοράς και επιτήρησης”, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS). Οι ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα με την άσκηση δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορική επιχείρηση στη Λιβύη προκαλώντας φόβο στον στρατάρχη Χαφτάρ. Οι ίδιες πηγές (σ.σ.του καθεστώτος Ερντογάν ) υποστήριξαν  ότι “η Τουρκία κατέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε κάθε επιθυμητό σημείο στον κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο”.

Τα ρωσικά Μ.Μ.Ε όμως  ξεσκέπασαν την προπαγάνδα τους