Πειρατική ενέργεια χαρακτηρίζει η Λευκωσία τις νέες προκλήσεις της ‘Αγκυρας

imagewΠειρατική ενέργεια που παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χαρακτηρίζει η Λευκωσία τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα επαπειλούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή η οποία έχει νομίμως οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου (2003), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αναφέρεται, καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.  “H εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός των τεμαχίων αυτών αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο, προς αποκλεισμό οποιουδήποτε άλλου κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας”, τονίζεται.

Η Προεδρία αναφέρει πως η εξαγγελθείσα, νέα, τουρκική γεώτρηση, η έκτη (6η) σε λιγότερο από ένα χρόνο, “αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει την υλοποίηση των παράνομων επεκτατικών της σχεδιασμών, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα”.

“Πρόκειται για  άλλη μια «πειρατική» ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεχιζόμενες σεισμικές έρευνες που η Τουρκία διενεργεί παράνομα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη «στρατικοποίηση» των θαλασσών γύρω από την Κύπρο, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Λευκωσία, η κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, “ξεκάθαρη περιφρόνηση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν, είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο (2) ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων”.

“Καλούμε, εκ νέου, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή σε παράνομες δραστηριότητες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα και δικαιώματά της με κάθε νόμιμο μέσο, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου” , καταλήγει η ανακοίνωση.