Η «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και …ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΤρίζουν τα θεμέλια του πολυδιαφημιζόμενου ευρωπαϊκού  σπιτιού. Η λεγόμενη ευρωπαϊκή  οικογένεια όπου «όλοι είναι ίσοι και κάποιοι λιγότερο ίσοι», έχει μετατραπεί  σε ένα σκορποχώρι αλλοφροσύνης και πανικού. Αντιπαραθέσεων και συμφερόντων.

Η εκατόμβη νεκρών σε χώρες της Ε.Ε. με την Ιταλία και την Ισπανία να κρατούν τα σκήπτρα και την Γαλλία να ακολουθεί με τα περισσότερα θύματα και κρούσματα, δεν έχουν ευαισθητοποιήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών τα οποία  κατευθύνει   η Γερμανία .

Έτσι η πολυδιαφημιζόμενη αλληλεγγύη της Ε.Ε. καίγεται σήμερα στην πυρά των απειράριθμων κρεματόριων   όπου στήνονται για να κάψουν τους νεκρούς,  με την αυστηρή προειδοποίηση των αρχών προς τους τεθλιμμένους συγγενείς, να μένουν μακριά από τις σορούς, στερούμενοι τον τελευταίο  ασπασμό των   προσφιλών συγγενών τους: Μανάδων, παππούδων, γιαγιάδων ακόμα και παιδιών.

Η πανδημία του Covid-19. όπως και η πολύπλευρη οικονομική κρίση του 2008, απέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο στους λαούς τον επικίνδυνο και υποκριτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νεοφιλελεύθερη-ιμπεριαλιστική δομή και λειτουργία της, σε περιόδους όξυνσης των κοινωνικών κρίσεων, θέτει ξεκάθαρα και το πλαίσιο των πολιτικών της : κανένα ουσιαστικό μέτρο προς όφελος των εργαζομένων  και της πραγματικής οικονομίας. Προγράμματα «σωτηρίας» αποκλειστικά και μόνο στη λιτότητα και την εκμετάλλευση.Ανταγωνισμός των κρατών-μελών αντί για συνεργασία εν μέσω πανδημίας  και επιβολή αυταρχικών πολιτικών του πλούσιου βορρά στο φτωχό νότο.

Στο πλαίσιο αυτό, η καθολική άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης και των δορυφόρων της, στη  σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 του Μάρτη στο αίτημα εννέα χωρών (η Κύπρος απουσίαζε παρόλο που ανακοινώθηκε η συμμετοχή Αναστασιάδη στην τηλεδιάσκεψη), για την καθιέρωση ευρω-ομολόγου (corona bond όπως ονομάστηκε) για τη μερική έστω ανακούφιση  των χειμαζόμενων λαών και οικονομιών δεν πρέπει να εκπλήσσει. Το «χρυσωμένο χάπι» που επιβλήθηκε στους λαούς του νότου κατά
την έξαρση της δημοσιονομικής κρίσης που γονάτισε τους εργαζομένους, ήταν τα εθνοκτόνα μνημόνια. Έτσι και τώρα η λογική της «βοήθειας» απέναντι στην Ιταλία, την Ισπανία , Ελλάδα και άλλων χωρών, επιμένουν να περάσει  μέσω του ESM !  Δηλαδή του  περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά όμως οι πολιτικές τους είναι πιο επικίνδυνες. Έρχονται σε μια φάση που οι χώρες του νότου μετρούν  χιλιάδες νεκρούς καθημερινά. Η έλλειψη γενναίας οικονομικής βοήθειας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη διαλυμένα από το νεοφιλελευθερισμό δημόσια συστήματα υγείας, με θανατηφόρες συνέπειες   στους πολίτες.

Η αλαζονεία των κυβερνήσεων του βορρά, των ευρωπαϊκών ελίτ,   αλλά και των κυβερνήσεων του νότου – που έπρεπε να φτάσουν στο σημείο μηδέν για   να αμφισβητήσουν στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία -θεωρείται πλέον μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.   Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι, που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την παρατεταμένη λιτότητα και τώρα από την πανδημία, δεν πρόκειται να ανεχθούν νέα μνημόνια δανεισμού για να τα αποπληρώσουν  όσοι επιζήσουν   της πανδημίας. Οι νέες   εθνοκτόνες συνταγές που κατευθύνουν η Μέρκελ και η Μπούντεσταγκ δεν θα γίνουν τόσο εύκολα αποδεκτές. Ήδη δυναμώνουν οι φωνές για   ανατροπή της υφιστάμενης δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πλουσίων και της ολιγαρχίας,  με κατεύθυνση για μια αληθινή συνεργασία των λαών με αλληλεγγύη, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί  ήταν το σχόλιο του Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, πως «το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνείται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου, του επονομαζόμενου «Κορωνο-ομολόγου» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.

Μετά τη σκλήρη στάση της Μέρκελ και των συνοδοιπόρων της, Ιταλία και Ισπανία μπλόκαραν τα αρχικά συμπεράσματα.

Με τη στάση της Γερμανίας συντάχθηκαν και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία κ.ά., των οποίων το αξιόχρεο υπερέχει σε σύγκριση με τις χώρες του νότου που συμβαίνει στην παρούσα φάση να είναι και εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του κοροναϊού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, στη σκιά της κρίσης του κορονοϊού , διακυβεύεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της ζώνης Σένγκεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (26/03).

 «Η Γερμανία υπεράνω όλων»

 

Την ίδια στιγμή η πανδημία αποτελεί και μια μεγάλη απόδειξη των ορίων της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Φάνηκε ότι οι πραγματικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών και κοινών απαντήσεων είναι προς όφελος της ολιγαρχίας . Η Ευρώπη αποδείχτηκε   ικανή μόνο να συντονίζει την επιβολή πολιτικών λιτότητας, αλλά εντελώς ανίκανη  να αποτελέσει πεδίο διακρατικής αλληλεγγύης.

Στην πραγματικότητα κάθε κράτος απλώς έχει αφεθεί να πάρει εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Εδώ και πολλά χρόνια   για τη γερμανική πολιτική ελίτ δύο έννοιες αποτελούν σχεδόν ύβρεις: «μεταβιβαστική ένωση» και «αμοιβαιοποίηση χρέους». Η χώρα που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αρνήθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων στις  χώρες που προκάλεσαν ολέθριες καταστροφές  οι στρατιές του Χίτλερ με εκατόμβες νεκρών, σήμερα συμπεριφέρεται με την ίδια αλαζονική στάση:   «Η Γερμανία υπεράνω όλων»

 

Οι φίλοι και λιγότερο φίλοι 

Μέσα σε αυτό το μεγάλο θανατικό δεν απουσιάζουν και οι αντιπαραθέσεις με τις Βρυξέλες ακόμα και το ΝΑΤΟ να θέλουν να εμποδίσουν χώρες της Ε.Ε. να ζητήσουν βοήθεια από αλλού

Την ώρα που η Ιταλία δεχόταν με ανακούφιση την πολύπλευρη βοήθεια από τη Ρωσία όπου με  15 γιγαντιαία μεταγωγικά Ιλιούσι (τα λεγόμενα ιπτάμενα μουλάρια) με μονάδες απολύμανσης και χιλιάδες τόνους αναλώσιμα προκειμένου να αναχαιτισθεί ο θανατηφόρος ιός, ακούστηκαν πολλά πικρόχολα σχόλια. Ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ δήλωνε: «Είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Πούτιν. Πιστεύω πως οι Ιταλοί έχουν πέσει στην παγίδα».

Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωνε ενοχλημένος πως : «οι Ιταλοί εκπέμπουν ένα γενικό αίτημα βοήθειας κι οι Ρώσοι στέλνουν στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιωτικό εξοπλισμό με στρατιωτικά αεροσκάφη. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα».

Από την άλλη κανένας δεν επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο που επίσης ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία ακόμα και την Κίνα κατά των οποίων πρωτοστατεί με χώρες τις Ε.Ε. στην επιβολή κυρώσεων.

Άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων

Η οργή των πολιτών στην Ιταλία εναντίον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχειλίζει καθώς βλέπουν πως ο βορράς, με μπροστάρη τη Γερμανία, όχι μόνο δεν βοηθά  αλλά θέλει να  επιβάλει νέα μνημόνια!

Η πολιτική αυτή οδηγεί στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων αλλά και προοδευτικών κινημάτων που τάσσονται εναντίον της πολιτικής της Ε.Ε.

Η Τζιόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του εθνικού συντηρητικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», σε  παρέμβαση της σε ΜΜΕ,  ξεκαθάρισε   πως όλα θα αλλάξουν στο μέλλον στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε τα εξής:

«Δεν ζητάμε δώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Γερμανία, είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε και να μην ζητάμε ελεημοσύνη. Η αλήθεια είναι μία, η Γερμανία έχει πλουτίσει στους ώμους μας. Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω!»

Ο Ματέο Σαλβίνι πήρε την «σκυτάλη» λέγοντας:

«Η ΕΕ και η Γερμανία δεν έδωσαν καμία βοήθεια. Φθάσαμε στο σημείο να μας στέλνουν υλικά η Αλβανία και η Βενεζουέλα».

 

Καταδικασμένος ο νεοφιλελευθερισμός στην Κύπρο

Στην Κύπρο, με τα δεκάδες κρούσματα,  σε αναλογία πληθυσμού να φτάνουν σχεδόν στα επίπεδα της Ισπανίας ,  βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια οι ολέθριες συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης  και του ΔΗΣΥ. Όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις αλήστου μνήμης επιθέσεις κατά των  δημόσιων νοσηλευτηρίων, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου, τις σημαντικές περικοπές στα κονδύλια δημόσιας υγείας, τώρα οι γιατροί και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ακριβό τίμημα. Γιατροί , παραϊατρικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που τότε κατηγορούνταν ως «βολεμένοι» και «κακομαθημένοι», βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς «όπλα». Χωρίς προστατευτικές στολές και μάσκες, χωρίς αναλώσιμα και τον κατάλληλο εξοπλισμό, να βρίσκονται πολλοί από αυτούς στον μακρύ κατάλογο των κρουσμάτων.