Πάνω από 1,4 εκατ.τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως και 55.332 οι νεκροί

Το ένα εκατομμύριο, σαρανταμία χιλιάδες έφτασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ. Πενηνταπέντε χιλιάδες 203 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ αυτοί που αποθεραπεύτηκαν έφτασαν τους 222,332.imagew

Στη λίστα των κρουσμάτων πρώτες βρίσκονται οι ΗΠΑ με 245,442 κρούσματα και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία με 117,710 και 115,242 αντίστοιχα.

Η Ιταλία εξακολουθεί να καταγράφει τους περισσότερους θανάτους με 13,915, ακολουθεί η Ισπανία με 10,935 και οι ΗΠΑ με 6,099.

Τραγική η κατάσταση στη Βαρκελώνη

“Στο μέγιστο επίπεδο πίεσης” βρίσκονται πλέον τα νοσοκομεία στην Καταλονία, τη δεύτερη δεινότερα πληγείσα περιφέρεια της Ισπανίας, τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη ο αυτονομιστής Πρόεδρος της επαρχίας Κιμ Τόρα.

“Σε νοσοκομειακό επίπεδο σταθήκαμε ικανοί να ανταποκριθούμε σε όλα τα κρούσματα που μας έρχονται, όμως βρισκόμαστε στα όρια, είμαστε στο μέγιστο επίπεδο πίεσης”, τόνισε ο Τόρα, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη υλικών. Η Καταλονία είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ στη χώρα–2.053 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία–κι έχει καταγράψει 2.335 θανάτους, λιγότερους μόνον από την περιφέρεια της Μαδρίτης.

Ο Τόρα υπαινίχθηκε πως λόγω της έξαρσης της πανδημίας, οι πρόωρες εκλογές–που επρόκειτο να προκηρυχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες–κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθούν για μετά το καλοκαίρι.

Εκκενώνονται καταυλισμοί στη Γαλλία

Ξεκίνησε σήμερα η εκκένωση των καταυλισμών μεταναστών το Καλαί της βορείου Γαλλίας προς άλλα κέντρα υποδοχής, όπου θα παραμείνουν καθ` όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 650 μετανάστες, σύμφωνα με τις αρχές και 1.000 σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ζούνε σε κακές συνθήκες στο Καλαί, περιμένοντας την ώρα που θα μπορέσουν να περάσουν τα Στενά της Μάγχης προς την Αγγλία.

Στο σημείο βρίσκονταν ήδη δύο λεωφορεία, σύμφωνα με τις πηγές, και δύο εξ αυτών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ετέθησαν σε απόσταση από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι μετανάστες αυτοί “αμέσως μετέβησαν στα διαμερίσματα όπου έχουν ορισθεί για την παρακολούθησή τους”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, καθώς οι αρχές έχουν προβλέψει για καμιά εικοσαριά διαμερίσματα ειδικά για όσους έχουν προσβληθεί.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που δρομολόγησαν οι αρχές “στόχο έχει να ληφθεί μέριμνα για έναν άστεγο πληθυσμό”, του οποίου η παρουσία στις παρυφές του Καλαί δημιουργεί “σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία” και “διαταράσσει τη δημόσια γαλήνη”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Νομάρχη.

Επίσης, προστίθεται, “ανταποκρίνεται στη πανεθνική λογική του περιορισμού των ανθρώπων”.

Nέα κρούσματα και θάνατοι στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ανακοίνωσε 148 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 1.487. Επιβεβαίωσε, επίσης, 1.026 νέα κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται πλέον στα 15.723, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας.

Αύξηση κρουσμάτων στη Ρωσία , υπό παρακολούθηση μέσω τηλεφώνου οι ασθενείς

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 601 κρούσματα, φθάνοντας τα 4.149 σε 78 περιφέρειες της ρωσικής επικράτειας. Τα 448 από τα 601 καταγράφηκαν στην Μόσχα. Στην παρούσα φάση έχουν αναρρώσει συνολικά 281 άτομα ενώ έχουν πεθάνει 34 , όπως ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου ανάρρωσαν 46 άτομα, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 281 άτομα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 4 νοσήσαντες κατέληξαν. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου καταγράφηκαν σε 32 περιφέρειες της Ρωσίας.

Ο Πρωθυπουργός  Μισούστιν ανέφερε πως η κορύφωση της πανδημίας στη Ρωσία προς το παρόν δεν έχει περάσει και συνεπώς πρέπει να λάβουμε υπόψη και το πιο δύσκολο σενάριο, βάσει του οποίου ενδέχεται να εξελιχθεί η κατάσταση.

“Είναι κατανοητό ότι η κορύφωση της επιδημίας προς το παρόν δεν έχει περάσει και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια εξέλιξη της κατάστασης με βάση το πιο δύσκολο σενάριο”, δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης του προεδρείου του συντονιστικού συμβουλίου της κυβέρνησης και της ομάδας εργασίας του κρατικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Μισούστιν υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία στις περιφέρειες πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από απόψεως ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ώστε να δέχονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να φρενάρει την εξάπλωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το σύστημα παρακολούθησης των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και παραμένουν στο σπίτι τους, το οποίο φέρει την ονομασία “Κοινωνική παρακολούθηση”, τέθηκε σε λειτουργία σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε η Διεύθυνση πληροφοριακών τεχνολογιών της ρωσικής πρωτεύουσας.

“Στη Μόσχα, με βάση το διάταγμα του δημάρχου, για πρώτη φορά άρχισαν να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κοινωνικής παρακολούθησης των ασθενών οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί και επιλέξει να έχουν νοσηλεία κατ` οίκον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης πληροφοριακών τεχνολογιών, στην οποία επισημαίνεται ότι για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τεχνολογίες εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Διεύθυνση πληροφοριακών τεχνολογιών, σήμερα παρέδωσαν στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί , smartphone στα οποία είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή “Κοινωνική παρακολούθηση”. “Τα τεχνολογικά αυτά μέσα δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές της πόλης να ελέγχουν αν τηρείται η καραντίνα και να εντοπίζουν άμεσα τις περιπτώσεις παραβίασης της, κάτι που θα συμβάλει στο να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Δεκαεπτά νεκροί στη Βοσνία

Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 543, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Το 17ο θύμα ήταν ηλικιωμένος άνδρας από την Μπάνια Λούκα, ο οποίος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών. Δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά και έχουν αναβληθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις.