Κατεχόμενα:Έξι τ/κ εφημερίδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους

Τουλάχιστον έξι τ/κ εφημερίδες (Χαβαντίς, Χαμπερτζί, Κίπρισλι, Κίπρις ποστασί, Χαλκίν Σεσί και Βατάν) έχουν αναστείλει την έντυπη έκδοσή τους και συνεχίζουν μόνο ηλεκτρονικά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ένωσης Τ/κ δημοσιογράφων, Σαμί Όζουσλου, σημειώνοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει μηδενίσει τα έσοδα του τ/κ Τύπου.jdjafri

Ο κ. Όζουσλου ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για απολύσεις και πως παρά τις προειδοποιήσεις τους και τις προτάσεις τους η «κυβέρνηση» δεν έκανε κάποιο βήμα. «Ο Τύπος δουλεύει, οι δημοσιογράφοι εργάζονται, τα έσοδα έχουν μηδενιστεί», είπε. Ήδη, πρόσθεσε, ο τ/κ Τύπος υπόκειται σε άδικο ανταγωνισμό καθώς πολλά προϊόντα στην αγορά στην τ/κ πλευρά είναι από την Τουρκία και η διαφήμισή τους γίνεται μέσω των τουρκικών καναλιών που μεταδίδονται και στον «βορρά», χωρίς να γίνονται διαφημιστικές εκστρατείες στα τ/κ ΜΜΕ.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η απόφαση για το ποσό των 1500 ΤΛ (περίπου 215 ευρώ) που η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε Τ/κ και Τούρκους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αφορά και τους δημοσιογράφους. Εάν αυτό το ποσό δεν δοθεί, τότε η κατάσταση στα ΜΜΕ θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, πρόσθεσε. Ακόμα και αυτό το ποσό, σημείωσε, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αφού τα μηδενικά έσοδα καθιστούν αδύνατη την πληρωμή από τον εργοδότη του υπόλοιπου μισθού. «Η οικονομική ύφεση στον τομέα των ΜΜΕ είναι ένας ορατός κίνδυνος».

Η θεσμική κατάρρευση και η ανεργία στον δημοσιογραφικό κόσμο είναι ένα θέμα που θα έρθει στην ατζέντα και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην πολυφωνία και την δημοκρατία, κατέληξε στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Σαμί Όζοσλου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση η συντεχνία των τ/κ εργαζομένων στον Τύπο BASIN SEN, εκφράζει λύπη γιατί και στο δεύτερο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η «κυβέρνηση» δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο για τον Τύπο, παρά το γεγονός ότι οι οργανώσεις των δημοσιογράφων είχαν δώσει έγκαιρα και πριν ξεσπάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, τις προτάσεις τους.

«Όπως έχουμε πει από την αρχή, ο Τύπος ασκεί κοινωνικό καθήκον. Είναι στην πρώτη γραμμή των πιο σημαντικών εργασιακών χώρων. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο εργάζονται ανελλιπώς μέρα νύχτα για να παρέχουν σωστή και υγιή πληροφόρηση, σε μεγάλο κίνδυνο». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η «κυβέρνηση» έχει αργήσει να κάνει βήμα και ίσως είναι ήδη αργά ακόμα και αν το κάνει, σημειώνοντας ότι εκεί όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει «αποψίλωση δυναμικού». Ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, υπάρχουν δυσκολίες.

Η BASIN SEN αναφέρει ότι από τα 7 ΜΜΕ όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, μόνο σε 3 μπορεί να δοθεί κανονικά ο μισθός και σε ένα, κατόπιν συνεννόησης με την συντεχνία, η μισθοδοσία έγινε εβδομαδιαία ανάλογα με τα έσοδα με ορισμένες περικοπές που θα επιστραφούν όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Στα άλλα 3 ΜΜΕ υπήρξαν απολύσεις μονομερώς από την εργοδοσία.

Πολλοί εργαζόμενοι στον Τύπο, αναφέρεται, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα (για τον Μάρτιο) και δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ στο σπίτι τους,ενώ για όσους απολύθηκαν δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα γίνει με την μισθοδοσία τους.

Ήδη υπάρχει 70% δυσκολία στην καταβολή των μισθών και αν η κατάσταση συνεχιστεί τον ερχόμενο μήνα, θα απολυθεί το 50% των εργαζομένων και θα υπάρχει 100% δυσκολία στους μισθούς, προστίθεται.

Η συντεχνία κατηγορεί τους εργοδότες ότι κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, και ενώ έχουν χρέος έναντι των εργαζομένων τους από την εποχή που κέρδιζαν πολλά, τώρα με την πρώτη κρίση τους πετάνε στο δρόμο χωρίς την παραμικρή ενοχή.

Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων, δηλώνει η συντεχνία και καταλήγει λέγοντας πως «είμαστε θυμωμένοι και οργισμένοι. Αυτοί που μας αναγκάζουν να το ζήσουμε αυτό θα πληρώσουν το τίμημα».