Αναβάλλεται η συνεδρία της Βουλής που είχε ορισθεί για την Πέμπτη

Αναβάλλεται η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που είχε ορισθεί για την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 11.00 για την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 17.00 με τα ίδια μέτρα ασφάλειας και υγείας που εφαρμόστηκαν στην συνεδρία της Κυριακής.  imagew

Αναβολή δόθηκε και στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που ήταν προγραμματισμένη να συνέλθει στις 17.00 το απόγευμα σήμερα, για την Πέμπτη στις 10.00 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αναβολή της Συνεδρίας της Ολομέλειας κρίθηκε αναγκαία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής να εξετάσουν τα νομοσχέδια με τα νέα έκτακτα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρία του σήμερα Τρίτη.

Με την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι τώρα η Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συνεδρία θα εξετάσει το νέο κείμενο του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις 2 δις προς τις τράπεζες και αποδεσμεύσεις κονδυλίων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ενημέρωσε μέλη της Επιτροπής ότι  έστειλε σήμερα επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό και στον Γραμματέα του Υπουργικού  Συμβουλίου ζητώντας όπως το Υπουργικό  αποφασίσει την αποκοπή του 1/12 των δαπανών του ευρύτερου δημοσίου τομέα για έξοδα παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικών (πλην εκείνων που εργάζονται στους ευαίσθητους τομείς πχ υγεία).

Αναμένεται πως θα θέσει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής κατά την απογευματινή συνεδρία με το αίτημα εφόσον δεν ετοιμαστεί νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση που να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την Παρασκευή θα ζητήσει από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα όπως ενεργήσουν ώστε ομόφωνα η Βουλή με απόφαση της να ρυθμίσει τις αποκοπές.

Η πληροφόρηση από τις υπηρεσίες της Βουλής είναι ότι μπορεί με βάση το Σύνταγμα η Βουλή μπορεί με απόφαση της να ρυθμίσει πολιτικά ζητήματα και ότι η απόφαση υπέχει του σχετικού νόμου, ωστόσο βάσει του Συντάγματος,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα αναπομπής.

Η ίδια πληροφόρηση αναφέρει πως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ αυτή η διαδικασία παρ΄όλο ότι την προβλέπει το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ  συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τις εγγυήσεις τραπεζών και της αναστολής δόσεων σε δάνεια

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τα εξής:
Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι ο δανεισμός ποσού ύψους €2 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευθούν απευθείας στην οικονομία, μέσω επιδομάτων και χρηματοδότησης, προς κάλυψη μισθών, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.
Αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του Κράτους, να παρέμβει προκειμένου να περιορίσει τη διάρκεια και την ένταση του κύκλου της ύφεσης.
Συμφωνούμε πως ο δανεισμός και η χρηματοδότηση της αγοράς είναι κινήσεις αναγκαίες για την επιβίωση της οικονομίας, όμως η στήριξη της ρευστότητας μέσω του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα με κρατικές εγγυήσεις, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Γι’ αυτό, εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι να αναβληθεί η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΗΣΥ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου για νομοσχέδιο αναστολής δόσεων και λεγόμενα στελεχών του ΑΚΕΛ

Από την Κυριακή το απόγευμα το ΑΚΕΛ, σε όλα τα επίπεδα, από τον Γενικό του Γραμματέα, τα ηγετικά του στελέχη, τα εκφραστικά του όργανα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού έχουν φλομώσει ολόκληρη την κοινωνία πως με το νόμο για την αναστολή των δόσεων θα φαλιρίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα σπεύσουν να τον αξιοποιήσουν. Προέτρεπαν μάλιστα τους πολίτες να μην αιτηθούν για να μην έχουν οικονομικές επιπτώσεις.
Την απάντηση βεβαίως την έχουν δώσει οι ίδιοι πολίτες οι οποίοι σήμερα κατά δεκάδες χιλιάδες αξιοποιούν το σημαντικότερο μέτρο που ψηφίσαμε για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Λίγοι είναι αυτοί που δεν μπορούν ή που δε θέλουν να κατανοήσουν ποια θα ήταν σήμερα η δυσμενής θέση των συνετών συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων και ολόκληρης της οικονομίας αν την Κυριακή καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο.
Αν όμως το ΑΚΕΛ επιμένει πως αυτός ο νόμος θα στραγγαλίσει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους προκαλούμε. Τους προκαλούμε να φέρουν πρόταση νόμου την Παρασκευή στην ολομέλεια που να ζητούν την ακύρωση αυτού του νόμου. Η ατελής πολιτική ρητορεία από όσους επιλέγουν να κρύβονται εκ του ασφαλούς, γι’ άλλη μια φορά, πίσω από την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο κάπου πρέπει να σταματήσει. Για το καλό της κοινωνίας, για το καλό όλων μας.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Οι τράπεζες πρέπει να δείξουν στην κυπριακή κοινωνία ότι αντιλαμβάνονται την εταιρική και κοινωνική τους ευθύνη.
Οφείλουν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα απέναντι σε μια κοινωνία που με αιματηρές θυσίες τις έσωσε από το 2013 και εντεύθεν, με πολλές πληγές να παραμένουν ακόμη ανοιχτές σε πλειάδα κυπριακών νοικοκυριών.
Πέρα από τις απολογίες για τα κουρέματα, τα αξιόγραφα, τις υπερχρεώσεις και τις σαθρές αναδιαρθρώσεις που δεν δόθηκαν ποτέ από μέρους τους, οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι η ώρα του κέρδους μέσα από τόκους και επιτόκια, αλλά είναι η ώρα της ισότιμης κατανομής βαρών και ρίσκου.
Τα όποια έργα περιορισμένης φιλανθρωπίας τους κάθε χρόνο δεν αρκούν για να εξαγνιστούν.

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφορικά με την αναστολή πληρωμής δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρει ότι απαιτεί από τις τράπεζες να επιδείξουν την αρμόζουσα ευαισθησία και να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες έναντι της Κύπρου και της κοινωνίας της.

Προσθέτει ότι υπάρχουν στιγμές στην παγκόσμια ιστορία και στην εξέλιξη των κοινωνιών, στις οποίες δεν μετριούνται όλα με αριθμούς και κέρδη, αναφέροντας ότι υπάρχουν και οι δείκτες της ηθικής, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας έναντι της χώρας που δραστηριοποιούνται και των πολιτών της.

Αναφέρει περαιτέρω πως εάν η δικαιολογία των τραπεζών είναι πως δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν τους τόκους των δανείων, επειδή με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δάνεια θα καθίσταντο κόκκινα, θα μπορούσαν, όμως να αντισταθμίσουν αυτό το κόστος με μείωση των δανειστικών επιτοκίων, χωρίς, μάλιστα καμία έγκριση από την ΕΚΤ.