Τραμπ: «Με 100.000 έως 200.000 θανάτους θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες.trump-coronavirus-4-1024x682

 Παρατείνονται οι περιορισμοί

«Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Μέχρι 2,2 εκατομμύρια νεκροί

Αρχικά ο στόχος ήταν τα μέτρα περιορισμού να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Τον εμπόδισαν να πάει στο προσωρινό νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη

 

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ήθελε να συμμετάσχει στο άνοιγμα του νοσοκομείου στο κέντρο Javits στη Νέα Υόρκη – αλλά η Μυστική Υπηρεσία είπε ότι δε θα του επιτρέψει να φύγει.

Ο προσωρινός νοσοκομειακός χώρος στο Κέντρο Javits αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 2.900 κρεβάτια για να αντιμετωπίσει μια «υπερχείλιση» ασθενών λόγω του κοροναϊού. «Το ανοίγουν αύριο», δήλωσε ο Tραμπ στην ενημέρωση του task force για τον κοροναϊό.

«Ήθελα να είμαι τόσο πολύ, αλλά η Μυστική Υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι δε θα με αφήσουν. Δε θα με αφήσουν. Θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί αλλά δε θα με αφήσουν, για προφανείς λόγους».

Έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το νοσοκομείο. «Στη Νέα Υόρκη, χτίσαμε 2.900 νοσοκομειακά δωμάτια, κρεβάτια», δήλωσε . «Αυτό έγινε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όχι από την πολιτειακή κυβέρνηση».

Το στρατιωτικό σώμα των μηχανικών συμμετείχε στη μετατροπή του χώρου. Ένας εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α. δήλωσε ότι, για επιχειρησιακούς λόγους ασφάλειας, «η Μυστική Υπηρεσία δε συζητά τα προστατευτικά μας, τα μέσα προστασίας, τις μεθόδους και τις προστατευτικές ευθύνες».