Βρετανία:Ο πρωθυπουργός Μπ.Τζόνσον και Υπ.Υγείας μολύνθηκαν από τον ιό

Τη δική της μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωναϊού δίνει η Βρετανία, έπειτα από εβδομάδες χαλαρής πολιτικής, ωστόσο σήμερα δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα καθώς από το φονικόImgSrc-126-600x399-1 ιό μολύνθηκε τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό πως ο γιος της βασίλισσας και διάδοχός της στον θρόνο πρίγκιπας Κάρολος είχε μολυνθεί από τον ιό.

Θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης ο Τζόνσον

Την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ένα από τα 11.658 κρούσματα του ιού στη χώρα έκανε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον μέσα από μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Τις τελευταίες 24 ώρες ανέπτυξα ήπια συμπτώματα και βρέθηκα θετικός στον κορωναϊό. Βρίσκομαι σε απομόνωση, αλλά θα συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης μέσωτηλε-διάσκεψης καθώς πολεμούμε αυτόν τον ιό. Μαζί, θα το αντιμετωπίσουμε», είναι το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώτος ηγέτης κράτους που νοσεί

Ο  Μπόρις Τζόνσον είναι και επίσημα ο πρώτος ηγέτης κράτους που νοσεί από τον Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζ. Τριντό του Καναδά βρίσκεται σε καραντίνα επειδή έχει νοσήσει η σύζυγός του.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson and Health Secretary Matt Hancock have tea with members of staff as they visit Bassetlaw District General Hospital in Worksop, Britain November 22, 2019. Picture taken November 22, 2019. Christopher Furlong/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απολαμβάνουν το τσάι τους λίγες μέρες πριν ενημερωθούν ότι μολύνθηκαν από τον κορωναϊό.

Τις προηγούμενες ημέρες η Downing Street είχε ανακοινώσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του θα τον αντικαταστήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν, ήδη, την ανησυχία και για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί και άλλα μέλη της κυβέρνησης καθώς και η έγκυος σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τζόνσον είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του για να χειροκροτήσει και αυτός τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας έχοντας στο πλευρό του αλλά σε απόσταση 2 μέτρων τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Πέραν αυτού, τα γεύματα του βρετανού πρωθυπουργού θα αφήνονται πλέον έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του, εντός του κυβερνητικού συγκροτήματος στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Θετικός στον κορωναϊό και ο υπουργός Υγείας

 

Μετά τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θετικός στον κορωναϊό βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα της επιδημικής νόσου από το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως έγινε γνωστό, θα εργάζεται πλέον και αυτός από το σπίτι του, τελώντας σε καθεστώς απομόνωσης και έχοντας μόνο ήπια συμπτώματα.

Ο Τζόνσον είχε συναντήσει τη βασίλισσα

Η βασίλισσα Ελισάβετ είδε για τελευταία φορά τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στις 11 Μαρτίου και παραμένει σε καλή υγεία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η βασίλισσα είδε για τελευταία φορά τον πρωθυπουργό την 11η Μαρτίου και ακολουθεί όλες τις κατάλληλες συμβουλές σε σχέση με την ευημερία της», δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Η βασίλισσα, 93 ετών, βρίσκεται τώρα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την κατοικία της δυτικά του Λονδίνου, μαζί με τον σύζυγό της, τον 98χρονο πρίγκιπα Φίλιππο, και μικρό αριθμό προσωπικού.

Προχθές, Τετάρτη, η βασίλισσα φαίνεται σε μια φωτογραφία να μιλάει στο τηλέφωνο καθώς πραγματοποίησε την καθιερωμένη εβδομαδιαία ακρόασή της με τον Τζόνσον εξ αποστάσεως.

Ο κορωναϊός χτύπησε την κορυφή

Γεγονός είναι πάντως ότι στη Βρετανία έχει ενταθεί η ανησυχία καθώς ο κοροναϊός έχει χτυπήσει την ηγεσία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι νώρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό πως ο γιος της βασίλισσας και διάδοχός της στον θρόνο πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Έχει ήπια συμπτώματα και είναι σε καλή υγεία στην κατοικία του στη Σκοτία, ανέφερε το γραφείο του.

Ο Κάρολος είδε για τελευταία φορά τη βασίλισσα το πρωί της 12ης Μαρτίου, πριν από το νωρίτερο που θα μπορούσε να έχει μολυνθεί από τον ιό, δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Με τη Βρετανία να μετρά 11.658 κρούσματα και 578 νεκρούς από τον κοροναϊό είναι σίγουρο ότι από τη στιγμή που νόσησε και ο ίδιος, ο Τζόνσον θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη κριτική για την αρχική του απραξία απέναντι στην πανδημία.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία αρχικά υιοθέτησε μια εντυπωσιακά ήπια προσέγγιση στη χειρότερη υγειονομική κρίση από την επιδημία της γρίπης του 1918, αλλά στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους ύστερα από προβλέψεις ότι ο κοροναϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ακόμα σε 250.000 ανθρώπους στη χώρα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Βρετανία είναι ο έβδομος υψηλότερος στον κόσμο, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, το Ιράν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με βάση τους υπολογισμούς του Reuters.