Σπίγκελ :Στοιχεία για το σχέδιο της Τουρκίας στον Έβρο κατέχουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Με τίτλο «Ευρήματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών – Η Τουρκία κατηύθυνε τον συνωστισμό των μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα», το περιοδικό Spiegel imagewσημειώνει πως «όταν πριν από ένα μήνα χιλιάδες πρόσφυγες πίεζαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκλήθηκαν επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ως δεδομένη την εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων»

To δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND διαθέτει ενδείξεις ότι ενδεχομένως η Τουρκία υπέθαλψε εσκεμμένα τις ταραχές πριν από τέσσερις εβδομάδες στα ελληνικά σύνορα.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους οδήγησαν στην παραμεθόρια περιοχή. Μέλη των τουρκικών κρατικών δυνάμεων φέρονται να έχουν αναμειχθεί με το πλήθος και να έχουν πυροδοτήσει τις ταραχές στους συνοριακούς φράκτες, όπως δείχνουν τα ευρήματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Εκπρόσωποι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τους την υπόθεση, αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή. Ερωτηθείσα σχετικά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν έδωσε καμία απάντηση.

Στην ελληνική κυβέρνηση ,αναφέρει το δημοσίευμα, υπήρχε από νωρίς η υποψία ότι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τη σύγκρουση. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σε αποστολή στα σύνορα δήλωσαν στο Spiegel ότι υπήρχαν Τούρκοι μεταξύ των προσφύγων. Μερικοί  από τους άνδρες έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν τους συνοριακούς φράχτες, σημειώνεται.