Ευγνωμοσύνη Ιταλίας προς Μόσχα για αποστολή βοήθειας-Οργή από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

 

 Η Ιταλία εκφράζει ευγνωμοσύνη για τις μονάδες απολυμάνσεις και το στρατιωτικό υγειονομικό υλικό που στέλνει η Ρωσία τις τελευταίες 4 ημέρες.image

Δεν υπάρχουν γεωπολιτικά σενάρια, έχουμε μία χώρα που χρειάζεται βοήθεια κι έχουμε κι άλλες χώρες που σπεύδουν να βοηθήσουν”, απαντά ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάγιο σε δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των Βρυξελλών πως “οι Ιταλοί εκπέμπουν ένα γενικό αίτημα βοήθειας κι οι Ρώσοι στέλνουν στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιωτικό εξοπλισμό με στρατιωτικά αεροσκάφη. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα“.

“Δεν είναι ένα ζήτημα Ψυχρού Πολέμου, είναι ένα ζήτημα ρεαλιστικό, ή ρεαλπολιτίκ, πείτε το όπως θέλετε”, τονίζει ο Ντι Μάγιο, σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera.2841915

H Ρωσία έχει αποστείλει τουλάχιστον 15 αεροσκάφη με φορτηγά απολύμανσης, οκτώ ιατρικές ομάδες και προσωπικό 100 ανδρών, από τις μονάδες προηγμένης εκπαίδευσης σε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό πόλεμο. “Η Γαλλία μας απέστειλε 2 εκατ. μάσκες, η Γερμανία δεκάδες αναπνευστήρες.

Ο Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε κι εστάλησαν κάποια αεροσκάφη από τη Ρωσία που μετέφεραν 180 γιατρούς, νοσηλευτές, αναπνευστήρες και μάσκες”, ενημέρωσε ο επιτετραμμένος για τον κορωνοϊό Ντομένικο Αρκούρι, μιλώντας την Κυριακή στη RAI.

Η ρωσική κυβέρνηση κι η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ δημοσίευσαν βίντεο με τις αποστολές, με τα αεροσκάφη και τα φορτηγά να έχουν τεράστιες επιγραφές `Από τη Ρωσία με Αγάπη` και τις σημαίες της Ιταλίας και της Ρωσίας πλάι-πλάι, ενώ στα Twitter έδειχναν τον Ντι Μάγιο να καλωσορίζει το πρώτο ρωσικό αεροσκάφος.

“Είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Πούτιν. Πιστεύω πως οι Ιταλοί έχουν πέσει στην παγίδα”, δηλώνει ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως πλέον η Ιταλία λαμβάνει βοήθεια κι από τη Συμμαχία, ενώ κι η Ισπανία έχει ζητήσει τη βοήθειά της.

Ο Αλεξάντερ Μπαούνοφ του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας επεσήμανε πως και η Κίνα και η Κούβα στέλνουν βοήθεια στην Ιταλία: “για χώρες που θα ήθελαν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων να αλλάξει προς όφελός τους, η πανδημία απετέλεσε μία χρυσή ευκαιρία”.

Δραματική μείωση στις διεθνείς πτήσεις αποφάσισε το Πεκίνο

Η Κίνα θα επιβάλει από την Κυριακή δραστική μείωση των διεθνών πτήσεων από και προς τη χώρα λόγω της επιδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό Γραφείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Μια κινεζική αεροπορική εταιρία δεν θα μπορεί στο εξής να πραγματοποιεί παρά μόνο ένα δρομολόγιο εβδομαδιαίως από την Κίνα προς τρίτη χώρα.

Στο ίδιο πνεύμα, μια ξένη αεροπορική εταιρία δεν θα μπορεί να διατηρεί παρά μόνο μια πτήση εβδομαδιαίως προς την Κίνα. Η Κίνα κατέγραψε 67 νέα κρούσματα μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, έναντι 47 την προηγούμενη ημέρα. Ολα τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Πρόκειται για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, το 90% αυτών είναι Κινέζοι πολίτες. Και τα 47 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί έως αργά το βράδυ της Τρίτης ήταν εισαγόμενα.

Η επαρχία Χουμπέι, με πληθυσμό 60 εκατομμύρια κατοίκους, δεν κατέγραψε νέα κρούσματα την Τετάρτη και άνοιξε τα σύνορά της. Στο μεταξύ, αμαξοστοιχίες άρχισαν σήμερα να φθάνουν στο Πεκίνο από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν που ήταν η εστία της επιδημίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που φτάνουν στο Πεκίνο σιδηροδρομικώς από τη Χουμπέι είτε λαμβάνουν την εντολή να απομονωθούν στο σπίτι είτε τίθενται σε κεντρική καραντίνα, δηλαδή σε σημεία που υποδεικνύουν οι αρχές οι οποίες και παρακολουθούν την υγεία των αφιχθέντων, δήλωσε ο Μάο Γιουν, αξιωματούχος στον σιδηροδρομικό σταθμό του δυτικού Πεκίνου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται τώρα σε 81.285. Η επιτροπή ανέφερε συνολικά 3.287 θανάτους έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, έξι παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Να εγκαταλείψουν την Μόσχα όσο υπάρχουν πτήσεις καλεί η Αμερικανική Πρεσβεία τους υπηκόους της

Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα κάλεσε τους Αμερικανούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, να προγραμματίσουν έγκαιρα την αναχώρησή τους από την Ρωσία σε σχέση με την επικείμενη προσωρινή διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

“Η πρεσβεία των ΗΠΑ ενημερώθηκε για το ότι οι εμπορικές πτήσεις και οι πτήσεις τσάρτερ από την Ρωσία ενδέχεται να περιορισθούν σημαντικά ή να διακοπούν πλήρως στις 27 Μαρτίου. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στην χώρα και καλούμε τους Αμερικανούς πολίτες, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, χωρίς καθυστέρηση να προγραμματίσουν την αναχώρησή τους” έγραψε στο Twitter η ακόλουθος τύπου της αμερικανικής πρεσβείας Ρεμπέκα Ρος.

Από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου η Ρωσία θα διακόψει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις. Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsya) να ακυρώσει από την εν λόγω ώρα όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από τα ρωσικά αεροδρόμια προς τις ξένες χώρες και αντίστροφα, με εξαίρεση εκείνες που μεταφέρουν από το εξωτερικό Ρώσους πολίτες καθώς και πτήσεις που πραγματοποιούνται ειδικά με απόφαση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε περιορίσει τις αεροπορικές της συνδέσεις με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κίνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Κρούσματα και θάνατοι σε άλλες χώρες

Μια 72χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό, πέθανε σήμερα στην Αρμενία, έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο Covid-19 στη χώρα. Η Αρμενία, με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει 290 κρούσματα του κορωνοϊού έως σήμερα.

Μια γυναίκα, ηλικίας 76 ετών, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιες παθήσεις και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της περιφέρειας Κλουζ, είναι το 18ο θύμα του κορωνοϊού στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (SCG).

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε το διάταγμα για τον διορισμό του Νέλου Τατάρου ως υπουργού Υγείας. Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί η παραίτηση του Βίκτορ Κοστάκε από τη θέση του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 130 ιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, μεταξύ των οποίων 90 στη Σουτσεάβα και 36 στο Βουκουρέστι.

Πυρηνικό καταφύγιο προς χρήση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ άνοιξε ένα πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να βοηθήσει στον συντονισμό της εκστρατείας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το καταφύγιο, που ονομάζεται “Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης”, είχε κτισθεί προ δεκαετίας υπό τον φόβο πυρηνικής σύρραξης με το Ιράν και εξαιτίας της ανταλλαγής πυραύλων με την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους περιλαμβάνει χώρους ενδιαίτησης και υποδομές επιτελικής διαχείρισης, ενώ έχει εύκολη πρόσβαση από και προς το κτηριακό συγκρότημα της κυβέρνησης και τις υπώρειες των λόφων στα δυτικά, που οδηγούν στο Τελ Αβίβ.

“Το καταφύγιο είναι άλλο ένα εργαλείο για τη διαχείριση, τον εντοπισμό και την εποπτεία. Αντιλαμβανόμαστε κάλλιστα πως η κρίση αυτή θα μας συνοδεύει για μία παρατεταμένη περίοδο ακόμη”, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, που δεν θέλησαν να κατονομασθούν. Ο υπουργός Αμύνης Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του ανοίγματος του καταφυγίου, δηλώνοντας σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό πως “δεν είναι σημαντικό για την κρίση. Δεν βρισκόμαστε υπό πυραυλική επίθεση για να χρειάζεται να χωθούμε στα υπόγεια”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς είχε αστειευθεί σε άλλον ραδιοσταθμό, τονίζοντας πως η χρησιμότητα του καταφυγίου είναι ελάχιστη “γιατί προστατεύει από βόμβες κι όχι από μικρόβια”. Το Ισραήλ έχει καταγράψει 2.666 κρούσματα κορονοϊού και οκτώ θανάτους, ενώ ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει πως ενδέχεται να κηρυχθεί καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στις επόμενες ημέρες.