Πολωνία:Ανοικτός ο εναέριος χώρος για ρωσικά αεροσκάφη προς Ιταλία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η Βαρσοβία δεν εμπόδισε την πτήση αεροσκαφών προς την Ιταλία, προσθέτοντας ότι ο πολωνικός εναέριος χώρος παραμένει ανοιχτός για τις μεταφορές.image

Τα παραπάνω έρχονται σε απάντηση δήλωσης του Ρώσου βουλευτή Αλεξέι Πουσκόφ, σύμφωνα με την οποία ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που είχαν φορτωθεί με βοήθεια για την Ιταλία, έπρεπε να κάνουν παράκαμψη μετά από άρνησή να εισέλθουν στον πολωνικό εναέριο χώρο από τις αρχές της χώρας.

Η διαδικτυακή πύλη Onet, με τη σειρά της, ανέφερε, επικαλούμενη το πολωνικό υπουργείο εξωτερικών, ότι η Βαρσοβία δεν είχε λάβει κανένα αίτημα από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της.

Ομοίως, ο γραμματέας Τύπου του Πολωνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Αεροπορικής Ναυσιπλοΐας δήλωσε ότι η Πολωνία δεν εμπόδισε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία.

Ο Πούσκοφ είχε επικρίνει τις ενέργειες της Πολωνίας, μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντάς τις ως «κακία στο επίπεδο της δημόσιας πολιτικής».

Η δήλωση του γερουσιαστή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Φήμες κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι τα αεροσκάφη προς Ιταλία αναγκάστηκαν να κάνουν παράκαμψη, ταξιδεύοντας τουλάχιστον 3.000 χιλιόμετρα παραπάνω από ό τι αν κατευθυνόταν μέσω του πολωνικού εναέριου χώρου.

Τα ρωσικά αεροπλάνα αναγκάζονται να υπολογίζουν τις διαδρομές τους για να αποφύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο, τον οποίο το Κίεβο έχει κρατήσει κλειστό για ρωσικά αεροσκάφη μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από τις 25 Οκτωβρίου 2015.