Οξφόρδη:Σύμφωνα με έρευνα οι μισοί κάτοικοι της Βρετανίας πιθανόν να έχουν προσβληθεί από κορωναϊό

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπάρχει ενδεχόμενο οι μισοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν ήδη κορωναϊό.

Men wearing protective face masks outside St Thomas' Hospital, near Westminster as the number of coronavirus cases grow around the world. London, Britain, March 17, 2020. REUTERS/Hannah McKay

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός ίσως έχει προσβάλει τον μισό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτριας θεωρητικής επιδημιολογίας, Σουνέτρα Γκούπτα, αν τα στοιχεία επαληθευτούν, λιγότερο από ένας στους χίλιους θα χρειαστούν νοσηλεία, ενώ η πλειοψηφία όσων νοσήσουν θα αναπτύξει είτε ήπια συμπτώματα, είτε θα είναι ασυμπτωματικοί.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως έρευνες μεγάλης κλίμακας για να αξιολογήσουμε το στάδιο της επιδημίας που είμαστε τώρα» συμπλήρωσε η Γκούπτα, σύμφωνα με του Financial Times.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, ο κορονοϊός έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα μέσα Ιανουαρίου αλλά όπως πολλές λοιμώξεις δεν έγινε αντιληπτός και έτσι εξαπλώθηκε, με τα πρώτα κρούσματα να αναφέρονται κατά τα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί σκληρή κριτική για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά του κορωναϊού, αφού στην αρχή είχε επικρατήσει η θεωρία περί «ανοσίας της αγέλης», σύμφωνα με την οποία ο ιός θα σταματήσει να εξαπλώνεται, αφού θα μολυνθούν αρκετοί άνθρωποι και θα αποκτήσουν ανοσία.