ΟΚΥπΥ: Τα δημόσια νοσηλευτήρια ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα

 

Τη διαβεβαίωση ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου ετοιμάζονται σε όλα ταimagew επίπεδα βάσει συγκεκριμένου πλάνου που αναπροσαρμόζεται συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις και με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού που πιθανόν να χρήζουν νοσηλείας στο άμεσο μέλλον, δίνει ο ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκε κρούσμα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού του κάθε νοσηλευτηρίου.

Σε ανακοίνωσή του ΟΚΥπΥ διευκρινίζεται ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια «είναι συνεχή και αποσκοπούν στην διασφάλιση της καλύτερης επιχειρησιακής ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο».

Τα δημόσια νοσηλευτήρια, αναφέρεται, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Συνεπακόλουθο είναι, το προσωπικό της πρώτης γραμμής να εκτίθεται σε αυξημένο κίνδυνο, αφού περιθάλπει ή έρχεται σε επαφή με τα κρούσματα κορωνοϊού, προστίθεται.

«Σε όλες τις περιπτώσεις που  εντοπίστηκε κρούσμα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την προφύλαξη του προσωπικού του κάθε νοσηλευτηρίου», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρή απαγόρευση επισκεπτηρίου, συνεχή απολύμανση σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, αναστολή χειρουργικών επεμβάσεων εκτός από τα επείγοντα περιστατικά, προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων συγκεκριμένων κλινικών για απολύμανση, καθώς και αναστολή λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα των θαλάμων / δομών και των εργασιών τους, έτσι ώστε να προσέρχεται στην εργασία του το ελάχιστο δυνατό προσωπικό εκ περιτροπής.

Το προσωπικό, όπου είναι δυνατό, εργάζεται σε καθορισμένες ομάδες ανά βάρδια και προσπάθεια μας είναι τα άτομα που εργάζονται στην κάθε ομάδα να είναι πάντα τα ίδια, έτσι ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε επιβεβαιωμένου κρούσματος στα Νοσηλευτήρια, να εντοπίζεται άμεσα η ομάδα και να τίθεται σε περιορισμό.

«Σκοπός αυτών των μέτρων είναι η καλύτερη οργάνωση των νοσηλευτηρίων καθώς και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για καλύτερη προστασία και ετοιμότητα», προστίθεται.

Δίνεται η διαβεβαίωση παράλληλα ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια μας ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα βάσει συγκεκριμένου πλάνου που αναπροσαρμόζεται συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις και με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού που πιθανόν να χρήζουν νοσηλείας στο άμεσο μέλλον».

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει επίσης «τις θερμές του ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό του Οργανισμού και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τους ανθρώπους που με την ανιδιοτέλεια τους μας κάνουν όλους να νιώθουμε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε».