Ντιντιέ Ραούλ: Ο Γάλλος καθηγητής που πασχίζει να αναχαιτίσει τον κορωναϊό

Με λευκά μακριά μαλλιά και λιπόσαρκη φιγούρα, ο γενειοφόρος καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ (Didier Raoult ) γιόρτασε πριν από πέντε ημέρες τα 68α γενέθλιά του.raoul.kentriki

Το «γιόρτασε» είναι μάλλον σχετικό γι΄αυτήν την ασκητική μορφή, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων καθηγητών στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

Το όνομά του, αν και ευρέως διαδεδομένο στο χώρο του, ίσως ακούστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τετάρτη, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο «διάσημο καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλ» και τη θεραπεία που δοκιμάζεται ήδη στη Γαλλία.

Ο Γάλλος καθηγητής, που θεωρείται αυθεντία στις μολυσματικές ασθένειες, τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύει ασταμάτητα πάνω στον κοροωναϊό.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της χλωροκίνης, ενός φθηνού φαρμάκου, η οποία χορηγήθηκε σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από τον Covid 19.

Με πατέρα στρατιωτικό γιατρό και μητέρα νοσοκόμα, το μέλλον του Ραούλ από την παιδική ακόμη ηλικία φάνταζε προδιαγεγραμμένο, αν και ο ίδιος αγαπούσε πολύ τη λογοτεχνία.

Στα 20 χρόνια του ενεγράφη στην Ιατρική, απ΄όπου αποφοίτησε, ολοκλήρωσε την πρακτική του, πήρε το διδακτορικό του και αφοσιώθηκε πλέον στον κόσμο των ιών και των μολυσματικών ασθενειών.

Από τότε η διαδρομή του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με αυτά τα δύο αντικείμενα, ενώ πολύ γρήγορα οι μελέτες, οι διατριβές και οι ανακαλύψεις του τον κατέστησαν παγκόσμια αυθεντία στον τομέα του.

Βρήκε πάντως το χρόνο να ερωτευτεί την ψυχίατρο Νατάσα Κέιν, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, την οποία νυμφεύτηκε το 1982 και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά.

Ο Ραούλ διηύθυνε από το 2008 μέχρι το 2017 την Urmite, την ερευνητική μονάδα για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες με έδρα τη Μασσαλία, όπου εργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί για το άτομό του, ο Ραούλ είναι ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, γι’ αυτό και πριν από λίγα χρόνια δε δίστασε να επικρίνει το γαλλικό σύστημα αξιολογήσεων για τα ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις, ζητώντας μεμονωμένες αξιολογήσεις.

Πλέον είναι διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, αποτελώντας, όπως τονίζουν πολλοί συνάδελφοί του, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν το νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε» εξήγησε στις 26 Φεβρουαρίου ο καθηγητής Ραούλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό που δεν αποκάλυψε είναι ότι είχε ήδη χορηγήσει σε 24 Γάλλους τη χλωροκίνη με εντυπωσιακά αποτελέσματα ίασης του Covid-19, κάτι που έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών.

Ο ίδιος δεν το έχει σχολιάσει ακόμη, ίσως επειδή πάντα ήταν και παραμένει πολύ προσεκτικός και απόλυτα προσηλωμένος στο αντικείμενό του, αποφεύγοντας ηθελημένα πρόωρους πανηγυρισμούς.

Μεγάλες παραγγελίες από Γερμανία

Όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία, ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Ειδικότερα, πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (χλωροκίνη), που παρασκευάζει η εταιρεία Bayer.

Ο επιστημονικός κόσμος θεωρεί ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και η πνευμονική νόσος Covid-19, που προκαλείται από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές Αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και στη Γαλλία με τα πρώτα δείγματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi πρόσφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία.

Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.