Σε ένα μήνα ίσως φθάσουμε στην κορύφωση των 300 κρουσμάτων, λέει ο Καθ. Πέτρος Καραγιάννης

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα σε ένα μήνα, οπότε θα είναι και η κορύφωση της ασθένειας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας – Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης σημειώνοντας ότι αυτά θα φθάσουν πιθανόν πέραν του αριθμού των 300 κρουσμάτων.imagew

«Τα κρούσματα θα συνεχίσουν. Αναμένουμε ότι ακόμη δεν έχουμε φθάσουμε στην κορύφωση. Μπορεί να φθάσουμε και τα 200, τα 300, ίσως και να τα ξεπεράσουμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα κρούσματα θα περιοριστούν σε πιο χαμηλό βαθμό.

Την εξέλιξη της κατάστασης θα καταδείξουν οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν, υπέδειξε. «Οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα μας δείξουν πού πάμε. Ήδη έχει δέκα ημέρες και φτάσαμε τα 58 κρούσματα. Η Ελλάδα έχει ένα μήνα τώρα κι έχουν 400 κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού 10 εκ. Εμείς δέκα ημέρες έχει κι έχουμε αυτά τα κρούσματα», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα 58 κρούσματα που είχαμε μέχρι στιγμής, ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι τα περισσότερα είναι επαφές. «Ελπίζω να είναι επαφές πρώτου βαθμού, δηλαδή πρώτες επαφές και να μην είναι επαφές των επαφών. Επομένως, αν είναι πρώτες επαφές δεν είναι τόσο ανησυχητικό. Να ανησυχήσουμε αν βλέπουμε ότι μεταδίδεται σε δεύτερες επαφές κι ακόμη χειρότερα σε τρίτες επαφές», επεσήμανε.

Όλα αυτά που βλέπουμε, εξήγησε, είναι κρούσματα και επαφές που εντοπίστηκαν στην Κύπρο. «Τώρα που έχουμε κλείσει τα αεροδρόμια, δεν θα έχουμε εισαγόμενα πλέον κρούσματα και θα επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε στην Κύπρο με την ιχνηλάτηση των επαφών όσο πιο εντατικά γίνεται για να σταματήσουμε την αλυσιδωτή μετάδοση», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, γιατί γίνεται εντατική προσπάθεια να τα εντοπίσουμε, κάτι που άλλες χώρες, όπως είπε, αποφεύγουν να πράξουν. «Είναι ανησυχητικό αλλά το περιμέναμε», πρόσθεσε.

«Το κρούσμα στην εθνική Φρουρά και στο Νοσοκομείο της Πάφου είναι αυτά που μας τα έχουν χαλάσει. Εξαρτάται ποια είναι η διασπορά. Ελπίζουμε να είναι χαμηλά τα ποσοστά μετάδοσης», είπε.