Νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.cache_728x3000_Analog_medium_899079_445384_1832020

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνετε τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καλούμενος να υπηρετήσετε αυτήν την καθ’ όλα υψηλή αποστολή της περιφρούρησης και προάσπισης της κατεχόμενής μας πατρίδας.

Η απόφαση του διορισμού σας εδράστηκε στην άρτια κατάρτιση και τις γνώσεις που κατέχετε, την πολύχρονη και διακεκριμένη υπηρεσία και παρουσία σας τόσο στις Ένοπλες Ελληνικές Δυνάμεις όσο και με αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφετε για το πολύπαθο νησί μας.Ε

Εχέγγυα καθοριστικής σημασίας, όσον αφορά την ενίσχυση του μέχρι στιγμής παραχθέντος έργου των προκατόχων σας, με τους οποίους είχαατε συνεργαστεί από τη θέση του Επιτελάρχη και οι οποίοι στο σύνολό τους συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαιτέρως στον αποχωρούντα αρχηγό, ο οποίος δεν είναι παρών, και τον οποίο διαδέχεστε σήμερα.

Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του Κυπριακού λαού, για το πολυδιάστατο και σημαντικό έργο που επιτέλεσε με απόλυτο επαγγελματισμό, υπηρετώντας την ιδιαίτερη μας πατρίδα ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τα τρία τελευταία χρόνια.Κατά τη διάρκεια της θητείας του και ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης έχει γίνει σειρά μεταρρυθμίσεων.

Φίλε κ. Αρχηγέ, δεδομένων των όσων προανέφερα, η ανάληψη των καθηκόντων σας συμπίπτει με μία καθοριστική περίοδο, αφενός για τον εν εξελίξει ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος απαιτεί αυξημένη ευθύνη εποπτείας και σκληρή δουλειά, και αφετέρου την πατρίδα μας.

Ως ακριβώς ανέφερα προσφάτως στον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είναι σε εσάς, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς που εμπιστεύεται η Πολιτεία ώστε να ηγηθείτε, να εκπαιδεύσετε και να ενισχύσετε το ηθικό των υφισταμένων σας, ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Ως εξαίρετος γνώστης της στρατιωτικής κατάστασης στην Κύπρο, αφού, μεταξύ άλλων, διατελέσατε Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ στο πρόσφατο παρελθόν, και έχοντας βαθιά συναίσθηση των ευθυνών που σας ανατίθενται, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αναλώσετε το άπαν των δυνάμεών σας, ούτως ώστε να φέρετε εις πέρας στο έπακρο την αποστολή σας και να ανταποκριθείτε στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργεί η επιλογή σας.

Στην τιμητική αυτή και συνάμα απαιτητική αποστολή που αναλαμβάνετε, θέλω να γνωρίζετε ότι η Πολιτεία και ο ίδιος προσωπικά, ως ακριβώς πράξαμε και με τους προκατόχους σας, θα βρίσκεται στο πλευρό σας συνδράμοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο σας.

Σας εύχομαι μια δημιουργική πορεία όπως ήταν και η μέχρι σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία».Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε, μεταξύ άλλων, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμεων του για να συνεχιστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, «έχοντας πλήρη επίγνωση της υψίστης τιμής και ευθύνης μου, σας διαβεβαιώνω ότι έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους που αναλαμβάνω έναντι του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή των πολλαπλών προκλήσεων.
Θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου, ώστε με τις κατευθύνσεις και τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας, με τη βοήθεια του προσωπικού μου και με συνέπεια στο έργο των προκατόχων μου να ενισχυθεί περαιτέρω η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και η αναβάθμιση του ρόλου της ως παράγοντα αποτρεπτικής ισχύος., παρέχοντας πολλαπλές επιλογές στην πολιτική ηγεσία. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου».
Βιογραφικό του νέου Αρχηγού

imagewΟ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης πριν αναλάβει την Αρχηγεία της Εθνικής Φρουράς ήταν Επίτιμος Διοικητής την 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU OHQ, διατελώντας επί δύο έτη Διοικητής της.

Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Mοχό Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία για το βαθμό και τη θέση του καθώς και όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ ολοκλήρωσε μεταξύ άλλων και  το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές,  διατελώντας από το 1997 έως το 2014 μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου (International Institute of Strategic Studies).   Πλέον αυτών ολοκλήρωσε επιτυχώς το μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ.

Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις  κυρίως ωστόσο ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, ως Εκπαιδευτής και Επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού, όπου συνέγραψε αριθμό κανονισμών του Πυροβολικού καθώς και την Ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού.

Κατά το χρόνο της υπηρέτησής του στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΟΥΒΕΙΤ–ΙΡΑΚ (UNIKOM) ως Στρατιωτικός Παρατηρητής, το 1993-94, επελέγη για ένα έτος για τη θέση του Επιτελούς Προσωπικού στο Στρατηγείο της. Υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005, ως επιτελής στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της, επί ένα έτος, Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (2012-13). Την περίοδο αυτή χειρίσθηκε θέματα, πλέον των άλλων, σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, την Ταχεία Αντίδραση (Σχηματισμοί Μάχης) και την Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων ΕΕ.

Ανέλαβε τη συγκρότηση, διοίκηση και επίτευξη της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της 194 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) καθώς και τη διοίκηση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού PzH-2000.
Διετέλεσε, για τη διετία 2007-2009, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και επί διετία (2010-2012) Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής (ΔΑΠ/Δ4) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Ως Ταξίαρχος Διοικητής, επί 19 μήνες (2012-2014), της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», πλέον των επιχειρησιακών θεμάτων, συνεργάσθηκε με τις αρμόδιες Αρχές στις πυρκαγιές του 2012 και  με τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Ως Υποστράτηγος, επελέγη για τη θέση του Επιτελάρχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υπηρέτησε τη διετία 2014-16, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Πυροβολικού ΓΕΣ, για ένα περίπου έτος.
Μετά την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2017 ως Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του Ελληνικού  Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), την οποία διοίκησε επί διετία. Το 2018 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επιχειρησιακός Διοικητής  του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της για την Άσκηση EU Hybrid Exercise Multilayer 18 (Parallel and Coordinated Exercise).

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, μεταξύ των οποίων ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, η διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτική Αποστολή, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, η διαμνημόνευση Υπηρέτησης στην Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Ασημένιο Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το Μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.