Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού,στους 49 ο συνολικός αριθμός

Συνολικά 3 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 49, εκ των οποίων τα 27 ήταν επαφές.2837456

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωσή του από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το  Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα, που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες, καθώς και ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό (Βέλγιο), παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασε συμπτωματολογία.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Όσον δε αφορά στη διενέργεια της εργαστηριακής ανάλυσης, τονίζεται ότι η δειγματοληψία καθορίζεται βάσει πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και κατόπιν ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών.

Ως εκ τούτου, καλεί τους πολίτες να εμπιστεύονται την κρίση των επαγγελματιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή ανάλυση έχει αρχίσει να παρουσιάζει ελλείψεις.

Αχρείαστες εξετάσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε συμπολίτες μας που το χρειάζονται πραγματικά.

Τέλος, με την ευκαιρία, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει απευθύνει κάλεσμα στην ιατρική κοινότητα για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παροχή επιστημονικής βοήθειας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στη θετική ανταπόκριση των ιατρών, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις η ιατρική κοινότητα έχει δείξει επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Πέθανε Τ/κ στο Λονδίνο

Η Τ/κ Ελμαζιγιέ Κανλί που διέμενε στο νότιο Λονδίνο και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φάρνμποροου γιατί είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατέληξε σήμερα εκεί που νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με την τουρκόφωνη ιστοσελίδα «Λόντρα γκαζέτε» η άτυχη Τ/κ ήταν γύρω στα 80. Μιλώντας για την εκλιπούσα ένας άλλος Τ/κ που την γνώριζε, ο Ερκίν Γκιουνέι που είναι και πρόεδρος ενός βακούφικου αλλά και ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών, ανέφερε ότι η Βρετανία φαίνεται ότι ήταν απροετοίμαστη ενάντια στον κορωνοϊό και πως μιλώντας και με άλλους που έχουν γραφεία κηδειών, οι σοροί των νεκρών από τον κορωνοϊό δεν δίδονται στα γραφεία, τα οποία εκφράζουν παράπονα γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν με κανέναν υπεύθυνο στην Βρετανία για το θέμα των ταφών.

Στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζεται έντονα το βίντεο ενός Τ/κ, του Σεβκέτ Γκιουζέλαϊ  που διαμένει στο Λονδίνο και εδώ και χρόνια έχει την δική του επιχείρηση εστίασης. Στο βίντεο λέει ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια  που σήμερα δεν άνοιξε το μαγαζί του. Περιγράφει την κατάσταση ως πολύ άσχημη και ζητεί βοήθεια από την «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για τους Τ/κ που μένουν εκεί.