Eλ.Θεοχάρους:Να κλείσουν αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα για να ελεχθεί η διασπορά του COVID-19

Την ανάγκη να κλείσουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα οδοφράγματα ώστε ελεγχθεί πλήρως η διασπορά του κορωνοϊού τονίζει η πρόεδρος της Αλληεγγύης Ελένη Θεοχάρους.1567780679_eleni

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

“Παρά την αταλάντευτη θέση μας ότι επιδημιολογικά η Κύπρος δεν μπορεί να διαχωριστεί σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, και με την προσδοκία ότι οι κατοχικές αρχές και οι εγκάθετοι τους θα σεβαστούν τη ζωή των κατοίκων του νησιού και θα λάβουν ανάλογα μέτρα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να κλείσει όλα τα οδοφράγματα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε ελεγχθεί πλήρως η διασπορά του κορωνοϊού.
Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι και μικρότερες από την ελεύθερη Κύπρο περιοχές τίθενται σε καραντίνα για τον έλεγχο πανδημιών, αλλά αυτό σημαίνει παντελή αποκλεισμό της διακίνησης είτε από νυν ελεγχόμενα σημεία είτε από μη ελεγχόμενα.
Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεση και συντονισμένη έξοδος όσων θέλουν να φύγουν, και επαναπατρισμός των Κυπρίων που το επιθυμούν, δεδομένου ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για μη διασπορά του ιού από τους επαναπατριζόμενους.
Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί ασφαλής τουριστικός προορισμός μέσα σε ένα μήνα. Ελπίζοντας ότι με τα δραματικά μέτρα που λαμβάνουν και άλλες χώρες και με την αναγκαιότητα προσκόμισης ιατρικού πιστοποιητικού «καθαρότητας από τον ιό» -όπως συμβαίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κίτρινου πυρετού-, θα υποστούμε μεν οικονομική δυσπραγία πρόσκαιρα αλλά θα διασώσουμε την τουριστική περίοδο.
Αντιλαμβανόμαστε την παρέμβαση μας στην ελευθερία του ατόμου προς διακίνηση, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή.”