Σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας στις τράπεζες λόγω κορωνοϊού

Προληπτικά μέτρα και σχέδια διασφάλισης επιχειρησιακής συνέχειας ενεργοποιήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες μετά και τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.imagew

Στα μέτρα περιλαμβάνεται διαχωρισμός προσωπικού συγκεκριμένων υπηρεσιών με κάποια άτομα να εργάζονται σε διαφορετικό χώρο, είτε και από το σπίτι, ενώ βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού για τις οποίες υπάρχουν σχετικές οδηγίες, εργάζονται κατ’ οίκον σε συνθήκες αυτοπεριορισμού. Παράλληλα λήφθηκαν αποφάσεις για αναστολή συμμετοχής ή διοργάνωσης εκδηλώσεων. Η λήψη των μέτρων δεν επηρεάζει τα καταστήματα των τραπεζών, τα οποία εργάζονται κανονικά, αλλά ισχύουν κανόνες υγιεινής.

Τα μέτρα εφαρμόζονται έπειτα από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, προς όλα τα σημαντικά πιστωτικά συστήματα του ευρωσυστήματος, ζητώντας από τις τράπεζες όπως εξετάσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας και να εξετάσουν ποιες δράσεις μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να μετριάσουν τον δυνητικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του COVID-19.

Εξάλλου, μέτρα εδώ και μερικές μέρες ισχύουν και στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αναστείλει τη συμμετοχή προσωπικού της σε εκδηλώσεις είτε εντός είτε εκτός της τράπεζας, ενώ περιορίζονται οι προσελεύσεις στην ΚΤΚ εκτός κι αν είναι απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της έχει ζητήσει από τις εποπτευόμενες τράπεζες να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα παρά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Φοίβος Λ ε ο ν τ ί ο υ Ανώτερος Διευθυντής Λειτουργικών Εργασιών ανέφερε πως εδώ και μερικές μέρες έχει ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας πανδημίας έχει επικαιροποιηθεί.

Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες σε συντονισμό με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας τόσο για την ομαλή λειτουργία της τράπεζες αλλά, πάνω απ’ όλα για την προστασία της υγείας των πελατών και του προσωπικού της τράπεζας, κατέληξε.