Ενας θάνατος από γρίπη στην Κύπρο

Ένας θάνατος ασθενή με πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας και ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό καταγράφηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κύπρο λόγω γρίπης, ενώ η δραστηριότητα του ιού χαρακτηρίζεται ανοδική σε σχέση με πέρυσι.201402120630305097

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά συγκεκριμένων υποτύπων του ιού της γρίπης, πιθανόν να είναι φέτος μειωμένη, λόγω γενετικής και αντιγονικής μεταβολής στο στέλεχος Η3Ν2.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα περιστατικά του ιού παρουσίασαν αύξηση την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2014, ενώ από την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου 2015 η δραστηριότητα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.

Μάλιστα από τα 24 κλινικά δείγματα που στάληκαν από το δίκτυο ιολογικής επιτήρησης της γρίπης την περίοδο 2 Ιανουαρίου 2015 μέχρι 23 Ιανουαρίου 2015, τα δέκα ήταν θετικά για γρίπη – ποσοστό 41,7% – ενώ από αυτά το 80% αφορούσε γρίπη Α με ορότυπο Η3Ν2 και το 20% γρίπη Β.

«Από την επιτήρηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης από την 1η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2015, έχουν καταγραφεί δύο σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο», μεταξύ αυτών «περιλαμβάνεται ένας θάνατος», ο οποίος «προέκυψε σε ασθενή που παρουσίαζε πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμπληρώνεται ότι η γρίπη παρουσιάζει αύξηση και σε άλλες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), το ένα από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α που κυκλοφορούν και συγκεκριμένα το Η3Ν2, έχει υποστεί γενετική και αντιγονική μεταβολή και δεν αντιπροσωπεύεται αρκετά καλά στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης που κυκλοφορεί για το 2014-2015.

Ωστόσο το Υπουργείο αναφέρει ότι το εμβόλιο παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας του πληθυσμού από την γρίπη και γι’ αυτή την χρονιά, ενώ οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουν.

Τέλος το Υπουργείο Υγείας συνιστά μέτρα προσωπικής υγιεινής για πρόληψη της νόσου, όπως ο καλός αερισμός των χώρων, η χρήση μαντηλιού όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και ακολούθως πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να μην στέλνονται παιδιά που ασθενούν στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο.

Πέντε θάνατοι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα  έχουν καταγραφεί ως την περασμένη Παρασκευή  πέντε θάνατοι από γρίπη, η επιδημία της οποίας βρίσκεται σε ανοδική φάση στη χώρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι τέσσερις θάνατοι αφορούν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο ένας σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μέχρι και την Παρασκευή στη χώρα είχαν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα εννιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ένα εξ αυτών ήταν εισαγόμενο κρούσμα.