Η Ελλάδα ζήτησε από το Γ.Γ. του ΟΗΕ επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς imagewτην κατάσταση στη Λιβύη, ανέφερε o Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» , επισήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση. Επίσης ο κ. Δένδιας εξέφρασε την σθεναρή υποστήριξη της χώρας στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης υπό τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Χασάν Σαλαμέ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Γενεύη επ` ευκαιρία της  συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό. Επίσης, κατά την παραμονή του στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, της Αρμενίας και του Μπαχρέιν.